Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nokialainen koronatuuraaja Ivan Perälä sai yllättäen nyrkkeilyn ammattilaissopimuksen – "Ensin olin sillä kannalla, että en jaksa lähteä..."

Nokialainen nyrkkeilijä lähti pikakutsulla ottelemaan. Pian taskussa olikin jo ammattilaissopimus.

Päivän varoitusajalla nyrkkeilyotteluun ja sen jälkeen ammattilaissopimus takataskuun. Nokialaisen Ivan Perälän, 26, ammattinyrkkeilyuran alku oli melko vauhdikas.

Perälä on harrastanut nyrkkeilyä kymmenisen vuotta. Amatööriaikoina into välillä hiipui. Perälä kilpaili ja treenasi välillä enemmän, välillä vähemmän. Viimeisen amatööriottelun jälkeen into lajia kohtaan hiipui kokonaan. Parin vuoden tauon jälkeen Perälä innostui treenaamaan ja käymään salilla.

Eräänä päivänä Perälän treenikaveri soitti ja kysyi tätä ammattinyrkkeilyiltaan Vantaalle.

– Siellä oli tullut koronan takia peruuntumisia ja sinne tarvittiin ohjelmaa, Perälä kertoo.

Hänelle ehdotettiin näytösottelua.

– Se tuli päivän varoitusajalla, ei kauheasti ehtinyt miettiä, Perälä kertoo.

Muutamaa viikkoa aikaisemmin koronan sairastanut Perälä kuvailee olleensa ”jonkunmoisessa kunnossa”.

– Aika huonossa, mutta kuitenkin sellaisessa, että jaksoi muutaman erän ottaa.

– Siinä hetken mietin ja soitin varmaan puolen tunnin päästä takaisin, että voin lähteä.

Perälä ajoi töistä suoraan Vantaalle punnituksiin ja kohtasi seuraavan päivän näytösottelussa virolaisen vastustajan. Ottelu meni sen verran hyvin, että Perälän nykyinen manageri otti ottelun jälkeen yhteyttä.

– Hän halusi tehdä ammattilaissopimuksen kanssani, kun tykkäsi asenteestani ja nyrkkeilystäni.

Ensimmäinen ajatus ei suinkaan ollut lähteä ammattilaisuralle.

– Ensin olin sillä kannalla, että en jaksa lähteä, mutta rupesin miettimään vähän enemmän ja aika äkkiä tulin siihen lopputulokseen, että lähden tekemään.

Perälä otteli ammattilaisdebyyttinsä heinäkuussa Savonlinnassa. Tuolloin hän kukisti unkarilaisen Janos Lakatosin tuomariäänin pisteillä 40–35. Valmistautuminen debyyttiin oli raskas. Perälän piti alunperin debytoida jo toukokuussa, mutta ottelu peruuntui terveyssyistä.

– Oli aika kova paikka, kun siihen valmistautui täysillä ja se peruuntui. Joutui ottamaan useamman viikon lepoa ja aloittamaan alusta treenaamisen, Perälä kuvailee.

Amatööri- ja ammattilaisnyrkkeily eroavat jonkin verran toisistaan: ammattilaisnyrkkeilyssä eriä on aluksi neljä, kun amatööreillä niitä on aina kolme. Amatöörinyrkkeilijöiden hanskat ovat isommat ja pehmeämmät kuin ammattilaisilla.

– Lyönti sattuu enemmän, kun on pienempi hanska ja tekee paljon enemmän vahinkoa.

Perälälle on suunniteltu neljää tai viittä ottelua vuoteen.

– Se on aika paljon ammattilaiseksi, mutta hyvä tavoite näin alkuun. Minullakaan ei ihan älytöntä amatöörikokemusta ole, vähän yli 20 amatöörimatsia, Perälä sanoo.

– Pitää kehittyä kehässä ja saada kokemusta ammattinyrkkeilystä.

Puolivaloilla treenaaminen ei enää käy päinsä ja Perälän tavoitteena onkin kehittyä niin pitkälle kuin rahkeet riittävät.

– Annan kaikkeni tälle urheilulle. Tällä hetkellä ei ole yhtä tiettyä tavoitetta, mutta niin pitkälle kuin pääsee.