Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tärkeä tamperelainen | ”Valtava tarve puhua siitä, mikä on oikein” – Ihmisoikeusaktivisti Piki ei pelkää ottaa puheeksi kehopositiivisuutta ja muunsukupuolisuutta

Ihmisoikeusaktivisti Piki Rantanen rohkaisee esimerkillään ihmisiä puhumaan vaikeistakin asioista.

Tärkeä tamperelainen

Juttusarjassa Voionmaan koulutuskeskuksen journalismin opiskelijat esittelevät tärkeitä tamperelaisia, jotka tekevät Tampereesta paremman paikan meille kaikille. Sarja päättyy tähän juttuun.

Värikäs, lempeä ja määrätietoinen.

Näin 24-vuotias Piki Rantanen kuvailisi itseään kolmella sanalla.

Rantanen puhuu sosiaalisessa mediassa avoimesti ihmisoikeuksista kiintopisteinään kehopositiivisuus sekä sukupuolivähemmistöjen ja muiden sateenkaari-ihmisten oikeudet. Häntä kiinnostaa ylipäätään kaikki vähemmistökysymykset sekä mielenterveys- ja päihdeasiat. Kysyttäessä Rantasen syytä aloittaa media-aktivismi, vastaus on yksinkertainen: pakko.

– Minulla on ollut aina valtava tarve puhua siitä, mikä on mielestäni oikein, Rantanen kommentoi.

Rantasen vähemmistöasema ja syrjinnän kokemukset ovat vaikuttaneet siihen, että hän kokee velvollisuudekseen tuoda ilmi vähemmistöihin kohdistuvaa epätasa-arvoa.

Lukio-ikäisenä perustin Instagram-tilin, jossa aloin raivoamaan arjen asioista.

Omien voimavarojen ja mahdollisuuksien ansiosta hän on kuitenkin pystynyt puhumaan ja sanoittamaan näitä ongelmia sellaisilla tavoilla, joihin ei välttämättä kaikilla ole resursseja. Rantanen ei ole koskaan varsinaisesti päättänyt ryhtyä someaktivistiksi, vaan kaikki lähti yläasteella hänen kirjoittamastaan blogista.

– Lukioikäisenä perustin Instagram-tilin, jossa aloin raivoamaan arjen asioista. Yhtäkkiä minulla olikin jo 10 000 seuraajaa, Rantanen kertoo.

Henkilökohtainen tarve purkaa ja avautua on avannut tien Rantasen some-uralle. Vaikka seuraajaluku ei kiinnosta Rantasta numeroina, yllättynyt ja pohjattoman kiitollinen hän on kuitenkin siitä, että ihmisiä kiinnostaa kuunnella.

Toki Rantanen saa niin hyvää kuin huonoakin palautetta, mutta Instagram-yhteisöään hän kuvailee poikkeuksellisen ihanaksi. Mitä enemmän seuraajia Rantanen on saanut, sitä vähemmän negatiivista palautetta on tullut. Hauska ilmiö, Rantanen kuvailee.

– Yksi ihana palaute torppaa sata huonoa, toteaa Rantanen.

Rantanen opiskelee monimediatutkimusta. Sen myötä nykypäivän some herättää hänessä paljon mielipiteitä. Itse hän tuottaa sosiaaliseen mediaan sellaista sisältöä, jota olisi halunnut nähdä ollessaan teini-ikäinen, ja kertookin saaneensa paljon vastaavanlaisia kommentteja vanhemmilta seuraajiltaan. Rantanen pitää kuitenkin erityisen tärkeänä sitä, että hän voi rohkaista ja luoda samaistumisen tunteita juurikin näiden yläaste- ja lukioikäisten seuraajiensa keskuudessa.

– Rohkaisen ihmisiä puhumalla sellaisista lähtökohdista, joissa monet ovat – mutta eivät voi tai eivät uskalla puhua, Rantanen tarkentaa.

Matalalla kynnyksellä Rantanen on valmis kaikenlaisiin projekteihin, kunhan ne vain vastaavat hänen arvoja sekä ymmärrystä siitä, mitä tehdään ja kenen ehdoilla. Rantanen itse asiassa pitää elämäänsä yhtenä isona projektina, johon hän on haalinut mukaan “hyviä tyyppejä”. Ystäviä ja läheisiä Rantanen pitääkin suurimpana voimavaranaan elämässä.

– Miksi pitäisin lähelläni ihmisiä, jotka olisivat perustavanlaatuisesti eri mieltä asioista, joita ajan tai, jotka eivät kannustaisi minua, Rantanen huomauttaa.

Rantanen toivoo, että tamperelaiset muistavat hänet äänekkyydestä ja sukupuolinormien räjäyttämisestä. Räikeällä persoonallaan hän myös kannustaa meitä hyväksymään itsemme sellaisina kuin olemme, sillä jokaisella keholla on yhtäläinen oikeus olla olemassa.