Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marin-bileet: Jallujengi vai jauhojengi? Ministeritason käytöstä vai ei? – Lehdet: Spektrogrammi kertoo, asiantuntijat vastaavat, katso ja tulkitse itse

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) riehakasta bileiltaa on analysoitu tiiviisti lehdistössä. Ensimmäisenä käsitellään sosiaalisen median kuumaa puheenaihetta, eli sitä, laulavatko Marinin kanssa samoissa bileissä olevat ihmiset jauhojengiä vai jallujengiä? Ensimmäisellä termillä on yhtymäkohtia huumausaineiden käyttöön, jälkimmäisellä alkoholiin ja Petri Nygårdiin.

Iltalehti on haastatellut "nimetöntä äänitekniikan asiantuntijaa", joka toteaa että käytettävä termi on nimenomaan "jauhojengi". Sen pystyy hänen mukaansa selvittämään spektrianalyysilla. Asiantuntija kertoo analyysista sen verran, että siinä koko ääniraidan taajuusalue näkyy kuvana. Jokainen kirjain muodostaa käytännössä omanlaisensa spektrin ja näin sanottu on helppo todentaa.

Nimetöntä asiantuntijaa säestää Facebookissa Janne Saarikivi.

– Kyllä siinä sanotaan jauhojengi. Asiaa voi tarkastella halutessaan spektogrammin avulla. Sanoista jallu ja jauho tulee aivan erinäköiset ääniallot.

Miten on? Videosisällön voit nähdä esimerkiksi tästä Ilta-Sanomien uutisesta.

Entä sitten ministeritason käytös? Iltalehden haastatteleman emeritusprofessori Ari Salmisen mukaan siinäkin olisi Marinilla parantamisen varaa.

– Kaikkien virkamiesten on asemansa johdosta viranhoitonsa ulkopuolellakin käyttäydyttävä asiallisesti, asianmukaisesti ja yleisten sopivuusvaatimusten mukaisesti.

– Voi olla, että muualla maailmassa ajatellaan näistä asioista jyrkemmin. Jos siellä joutuu selittelemään tällaista, niin silloin aikaa tärveltyy ehkä epäoleellisiin asioihin, Salminen pohtii Iltalehdelle.

Uutista päivitetty kello 8.41: Lisätty mukaan viittaus Ilta-Sanomien uutiseen sekä IS:n uutislinkki.