Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereella tuotetaan enää 30 prosenttia täällä kulutetusta sähköstä: verkko on kovilla, kun virta tulee maakunnista – "Sähkön nykyhinnoilla aurinkopaneelit ovat asiakkaillemme kannattavia investointeja"

Sähköntuotanto Tampereella vähenee, mutta käyttö kasvaa koko ajan, tiedottaa Tampereen Sähkölaitos.

Tällä hetkellä alle 30 prosenttia Tampereella käytettävästä sähköstä tuotetaan Tampereella. Tampereella vihreä siirtymä on tarkoittanut sähköntuotannon merkittävää vähenemistä alueella. Sähköverkoissa virta käy maakunnista kaupunkiin.

– Meillä on Suomessa akuutti ja laaja-alainen energiamurros, vaikka julkisuudessa keskitytään pääasiassa sähkön hintaan, pohtii Tampereen Sähköverkon toimitusjohtaja Petri Sihvo tiedotteessa.

Tampereen Sähköverkko kartoitti kesän alussa tulevaisuuden näkymiä vuoteen 2030 saakka.

– Tampere on kasvava kaupunki, joten sähkön käytön ja sen vaatiman tehontarpeen uskotaan kasvavan. Samaan aikaan tuotanto siirtyy yhä vahvemmin kaupungin ulkopuolelle, kun esimerkiksi tuulipuistoja rakennetaan niille suotuisille sijainneille. Nämä kaikki asettavat vaatimuksia sähköverkkojen saneeraukselle, mitoitukselle ja luotettavuudelle, Petri Sihvo luettelee.

Selvityksessä ennakoidaan, että sähkön käyttöpaikat lisääntyvät Tampereella 10 prosentilla ja kulutettu sähkö 31 prosentilla nykyisestä vuoteen 2030. Prosentuaalisesti eniten kasvaa sähköautojen määrä, noin 500 prosenttia nykyisestä. Täyssähköautoja ja hybrideitä lasketaan nyt olevan Tampereella noin 4400. Suurin kulutetun sähkön kasvu voi tulla sähköautojen latauksesta sekä lämmityksen sähköistymisestä, kun esimerkiksi öljylämmitystaloihin vaihdetaan maalämpö- tai ilma-vesilämmityspumppuja, ja kaukolämpöäkin pystytään tuottamaan sähkökattiloilla.

Pientuotannon kasvu eli esimerkiksi kuluttajien omat aurinkopaneelit lisääntynevät peräti 456 prosenttia.

– Sähkön nykyhinnoilla aurinkopaneelit ovat asiakkaillemme kannattavia investointeja. Uutena suuntauksena voivat lisääntyä Koivistonkylässä sijaitsevan Ilokkaanpuiston tapaiset energiayhteisöt, joissa asunto-osakeyhtiö tuottaa itselleen sähköä Teiskossa pellolla sijaitsevalla aurinkopuistolla. Uudenlaiset energiayhteisöt haastavat myös siirtoyhtiöt kehittämään toimintatapojaan, Sihvo miettii.

Pienet tuotantolaitokset ovat yleensä aurinkovoimaloita. Hajautetun tuotannon arvioidaan kattavan kahdeksan vuoden päästä jo noin 10 prosenttia Tampereen Sähköverkon vastaanottaman sähkön määrästä.