Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Autokoululiiton puheenjohtajalta tiukka kanta alaikäisten poikkeuslupiin – "17-vuotias ei ole valmis auton rattiin"

Suomen Autokoululiiton puheenjohtaja Jukka Kiviniemi poistaisi lähes kokonaisuudessaan alle 18-vuotiaille myönnetyt poikkeusluvat henkilöauton ajokorttia varten. Hän jättäisi ajokorttilakiin pienen sauman saada ajokortti alaikäisenä poikkeusluvalla.

– Siinä tapauksessa ajokortti tulisi saada erittäin hyvillä perusteilla ja niin, että koulutus on hoidettu ammattimaisesti ja kunnolla. Vuoden 2018 jälkeenhän tilanne on ollut sellainen, että koulutetaan enimmäkseen opetusluvalla, laitetaan hakemus menemään ja kortti on siinä.

Kiviniemi sanoo suoraan, ettei alle 18-vuotias ole vielä kypsä saamaan henkilöauton ajokorttia.

– 17-vuotias ei ole valmis auton rattiin. Monet siinä iässä olevat ihmiset saattavat olla hyvinkin taitavia käsittelemään autoa teknisesti, mutta asennepuolella sitten tökkii, hän luonnehtii.

– Ja sitten pitäisi olla niin, että jos 17-vuotias tekee liikennerikkeen, kortti pitäisi ottaa ensimmäisestä sellaisesta jo pois. Kortin saisi sitten takaisin, kun on täysi-ikäistynyt eli 18 vuotta täyttänyt, Kiviniemi jatkaa.

Autokoululiiton puheenjohtaja on seurannut surullisin mielin viimeisten vuosien aikana tapahtuneita liikenneonnettomuuksia ja tapahtumia, joissa valitettavan usein on ollut mukana poikkeusluvalla ajokortin saanut henkilö.

Viimeisin tällainen uutinen tuli julkisuuteen alkuviikolla.

– Uutiset ovat olleet hyvin valitettavia. Tämä on seurausta lakimuutoksesta, joka astui voimaan vuonna 2018. Sitä ennen mentiin niin, että kun puhuttiin poikkeusluvasta, se sitten todellakin oli poikkeuslupa. Sen saivat sitä ennen esimerkiksi poikkeuksellisen meritoituneet urheilijat, joille henkilöauton käyttö oli perusteltua alle 18-vuotiaana.

Jukka Kiviniemi sanoo, että Autokoululiitto on vastustanut tehtyä muutosta koko ajan.

Ajokorttilain uudistus on menossa eduskunnan käsittelyyn lähimpien kuukausien aikana. Sen piti tulla voimaan 1. lokakuuta, mutta maailmantilanne viivästyttää päätöksentekoa lain osalta.

– Laki seisoo siellä käsittelyjonossa. On todennäköistä, että siihen on tulossa muutoksia nykyisestä, ja jotkut niistä liittyvät myös poikkeuslupakäytäntöön. Nähdäkseni on kuitenkin selkeää, että tällaisessa muodossa ja tällaisella sisällöllä poikkeuslupajärjestely ei toimi, Kiviniemi huomauttaa.