Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ylöjärvellä poltetaan metsää tarkoituksella – tavoitteena suojella kahdeksaa harvinaista hyönteistä

Metsähallitus kulottaa Ylöjärven Petäjäjärven alueella maanantaina iltapäivällä 15. elokuuta. Kulotusala on noin yhden hehtaarin kokoinen. Kulotuksesta on tehty tulentekoilmoitus ja kulotussuunnitelma on toimitettu Pirkanmaan pelastuslaitokselle.

Kulotuksen tavoitteena on palaneen ja hiiltyneen puun tuottaminen. Varttuneet männyt säilyvät valtaosin elossa maanpinnanmyötäisesti etenevässä palossa. Polton myötä metsän puuston ikärakenne ja puulajisto monipuolistuvat uusien taimien noustessa kuolleiden puiden tilalle.

Ennallistamispoltot ovat yksi keinoista, joilla Metsähallitus edistää luonnon monimuotoisuutta ja hoitaa tärkeitä elinympäristöjä valtion mailla. Kulotusta tehdään valikoiduilla kohteilla sekä luonnonsuojelualueilla että monikäyttömetsissä.

Ylöjärvellä sijaitseva Petäjäjärvi on monipuolinen luonnonsuojelualue ja yksi Natura 2000 -kohteista. Petäjäjärvi kuuluu Metsähallituksen palojatkumoalueisiin, joilla kulotetaan säännöllisin väliajoin.

Metsähallituksen Luontopalvelut toteuttaa Petäjäjärven tämänpäiväisen kulotuksen osana Beetles LIFE -hankkeen ennallistamistöitä. Hanke suojelee kahdeksaa harvinaista hyönteistä, jotka tarvitsevat lahopuuta. Samalla hyötyvät jopa sadat muutkin metsälajit. Metsäpaloalueet ovat tärkeitä elinympäristöjä osalle hankkeen kohdelajeista, kuten lahokapo-kovakuoriaiselle. Lahokapo herkuttelee lahopuussa kasvavilla sienillä ja sen toukat elävät pystyyn kuolleiden mäntyjen kuoren alla.

Kulotuksesta muodostuu runsaasti savua, joka on havaittavissa melko laajalla alueella polton aikana ja seuraavina päivinä.