Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teologiksi opiskellut tuplalehdenjakaja yllättyi kävelykilometrejään: vuodessa mittariin 9500 – "Tänään vielä koiralenkit päälle..."

Nokialainen Helena Rintala innostui mittaamaan askeliaan ja yllättyi, kuinka pitkä matka kertyi.

Nokialainen Helena Rintala on vuoden aikana kävellyt kunnioitettavat 9 500 kilometriä. Rintala työskentelee Postin varhaisjakajana ja jakaa myös Tamperelaista SSM Sisä-Suomen palveluksessa.

54-vuotias Rintala on opiskellut teologiksi ja sen jälkeen Tampereen yliopistossa informaatiotutkimusta.

– Voisin olla pappi tai kirjastonhoitaja.

Kumpaakaan hän ei kuitenkaan ole.

– Minulla on kolme lasta ja hoidin heidät kotona. Kun nuorimmainen meni kouluun, oli aika miettiä, mitä tekisi.

Rintala jakoi pari vuotta Tamperelaista ja haki sitten myös varhaisjakajaksi. Lasten ollessa pieniä hän teki kymmenen vuotta kirjallisuuskriitikon töitä freelancerina. Siisti sisätyö ja sisällä istuminen ei kuitenkaan houkuttanut.

– Tässä tulee ulkoilua ja kuntoilua.

Rintala on kävellyt aina. Rintalan lapsuudenperheessä Lappeenrannassa ei ollut autoa eikä hänkään ole tullut ajaneeksi ajokorttia. Rintala jakaa lehtiä kärrystä. Hän ei ollut ajatellut, millaisia kilometrimääriä työn siivellä tulee käveltyä.

– Vuonna 2020 luin jutun intialaisesta miehestä, joka oli alkanut kävellä kotinurkillaan ja sai kasaan vuodessa 10 900 kilometriä, mikä on kuun ympärysmitta. Siitä syntyi ajatus, paljonko minulle kertyy.

Kerran oli asukas mehupullon kanssa vastassa.

Rintala hankki askelmittarin. Haastattelua edeltävän yön Rintala on ollut töissä ja mittari näyttää 27 kilometriä.

– Tänään vielä koiralenkit päälle, niin tulee yli 30 kilometriä.

Kärryjä työntäessä mittari tosin ensin luuli, että Rintala pyöräilee. Niinpä mittari pitääkin laittaa töissä nilkkaan.

Viime vuoden yhteismatka oli 9 500 kilometriä. Hieman siis jäi uupumaan intialaismiehen saldosta, mutta matka on kuitenkin kahdeksan kertaa Suomen päästä päähän. Mukana on tosin hieman kävelyä myös tämän vuoden puolella, sillä Rintala liukastui maaliskuussa koiralenkillä ja mursi ranteensa. Heinäkuussa hän kaatui ja mursi olkapäänsä. Sairaslomiin kuluneen ajan hän otti takaisin tämän vuoden puolelta.

Kävely on ollut Rintalalle aina luonteva tapa liikkua.

– En ole koskaan liikuntaa kauheasti harrastanut. Lapsena yleisurheilua ja aikuisiällä käynyt joissain jumpissa. Helpointa, että liikunta tulee sivutuotteena eikä varta vasten mennä harrastamaan.

Erilliselle kävelylle hän ei kuitenkaan osaa lähteä.

– Kilometrejä kertyy eniten niiltä päiviltä, kun olen töissä. Kun on vapaapäivä tai lomapäivä, ei tule yhtä paljon käveltyä. En osaa huvikseni käydä vain kävelemässä. Koirien kanssa tai asioille tai töissä. Ei tunnu samalta, jos muuten vaan lähtee.

Rintalalla on Nokian keskustassa omat vakiopiirit, joita hän jakaa. Vakipiirien lisäksi hän tekee tuurauksia eri puolilla Nokiaa. Noilta öiltä kilometrejä kertyy eniten.

Rintalan vakijakoalueelle kuuluvat myös Nokian baarit ja jakeluaika on silloin, kun baarielämä on vilkkaimmillaan. Kaikenlaisia tilanteita on tullut vastaan. Rintalaa kohtaan ei ole koskaan käyttäydytty uhkaavasti, mutta hän on joutunut soittamaan ambulanssia apua tarvitseville. Öiseen aikaan on tullut vastaan myös dementoituneita ikäihmisiä, jotka haahuilevat rappukäytävässä. Apuakin on tullut annettua erikoisemmissakin tilanteissa.

– Kerran yksi lehden tilaaja odotti ovella yöllä. Hänellä oli palohälyttimestä patteri lopussa ja se piipitti.

Asukas ei kuitenkaan ylettänyt palovaroittimeen, joten Rintala ruuvasi sen irti katosta.

– Ja kerran oli asukas mehupullon kanssa vastassa, kun hän ei saanut korkkia auki.

Yöaikaan Nokian keskustassakin liikkuu eläimiä: kettuja ja rusakoita. Vastaan on tullut myös koira ilman omistajaa.

– Kesäaikaan lokit ovat riesana. Pesivät lokit puolustavat poikasiaan ja hyökkäilevät kimppuun. Olen joutunut kehittämään kiertoreittejä, että pääsee livahtelemaan.

Rintala haluaisi kannustaa muitakin kävelemään.

– Tuntuu, että nuortenkin elämässä vähenee luontainen liikkuminen.

Kävelemisessä viehättää sen helppous.

– Kun ei tarvitse mitään välineitä.