Anna Hjorth-Röntynen jatkaa museon kansainvälisesti merkittävää toimintaa.
Pienen tytön mielestä valokineettinen teos oli kerrassaan maaginen. Puusta, peilistä ja metallista rakennettu kolmio heijasteli hehkulampusta tulevaa valoa prismaan, ja sähkömoottori pyöritti kuvioita huoneen seinään Sara Hildénin taidemuseossa.
– En muista, kuinka vanha tuolloin olin, mutta joka tapauksessa teos teki vaikutuksen. Mieleeni on syöpynyt erityisesti teoksen tunnelma, jonka yhdistän aina Sara Hildénin taidemuseoon, Anna Hjorth-Röntynen muistelee.
Nyt tuosta pienestä näyttelyvieraasta tulee Sara Hildénin taidemuseon uusi johtaja. Hän aloittaa tehtävässään tänään maanantaina 15. elokuuta.
Teos, jonka Hjorth-Röntynen niin elävästi muistaa, on Nicolas Schöfferin Suuri Prisma. Se oli ensimmäistä kertaa esillä Sara Hildénin avajaisnäyttelyssä vuosina 1979 ja 1980.
Teos on osa Sara Hildénin taidemuseon mittavaa nykytaiteen kokoelmaa.
On kunnia saada työskennellä Sara Hildénin taidemuseossa.
– Säätiön kokoelma on sekä suomalaisittain että kansainvälisesti merkittävä, ja arvostan sitä suuresti. On suuri kunnia saada työskennellä juuri Sara Hildénin taidemuseossa.
Tamperelaissyntyinen Hjorth-Röntynen työskenteli Sara Hildénillä amanuenssina vuosina 2016–2019, minkä jälkeen hän siirtyi Vantaan taidemuseo Artsin päälliköksi. Nyt hän palaa takaisin Tampereelle.
Sara Hildénin taidemuseolla on ollut koko historiansa aikana kolme vakituista johtajaa: Timo Vuorikoski, Riitta Valorinta ja Päivi Loimaala. Hjorth-Röntynen tiedostaa astuvansa isoihin saappaisiin – ja kenties jopa tehtävään, jossa jatkaa aina eläkeikään asti.
– Tämä on omalla urallani iso harppaus eteenpäin. Tehtävä on kunnianhimoinen ja täyttää omat haaveeni.
Hjorth-Röntynen ei uskalla vielä ennustaa, milloin hänen kädenjälkensä näkyy museossa ja näyttelyissä.
– Jos yhtään tunnen museon työskentelytapaa, niin veikkaanpa, että siellä on jo tehty suunnitelmat aika pitkälle. Omalta osaltani haluan jatkaa sitä kansainvälisesti merkittävää työtä, jota museossa on tehty tähänkin asti.
Taidemuseolle suunnitellaan parhaillaan uudisrakennusta Finlaysonin alueelle. Hjorth-Röntynen ei kuitenkaan lähde vielä spekuloimaan uudella rakennuksella, saati sillä, mitä kaikkea rakennukseen voisi tulla.
– Haluan ensin perehtyä suunnitelmiin riittävän tarkasti.
Hjorth-Röntynen saattaa hyvinkin olla se johtaja, joka sammuttaa valot viimeisen kerran Sara Hildénin taidemuseossa Särkänniemessä ja järjestää uudisrakennuksen avajaiset keskustassa.
Mutta olipa rakennus nykyisellä paikallaan tai keskustassa, yksi toive hänellä on.
– Oma tavoitteeni on se, että Sara Hildénin taidemuseo ylittää kävijöiden odotukset. Näin vieraat saadaan palaamaan museoon yhä uudelleen.
EDIT 15.8. kello 9.03: Muokattu jutun aikamuotoja.