Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tärkeä tamperelainen | Kohu nosti opiskelijan ääniharavaksi – "Politiikan läpinäkyvyys on minulle tärkeämpää kuin muiden tuohtumuksen vältteleminen"

Nuori valtuutettu haluaa herättää keskustelua, mutta kieltää hakevansa tarkoituksella kohuja.

Tärkeä tamperelainen

Juttusarjassa Voionmaan koulutuskeskuksen journalismin opiskelijat esittelevät tärkeitä tamperelaisia, jotka tekevät Tampereesta paremman paikan meille kaikille

Kaupunginvaltuutettu Joakim Vigelius (ps.) sai syksyn 2021 kuntavaaleissa eniten ääniä ensikertalaisista läpimenneistä.

Tie julkisuuteen ja yhteisten asioiden ajajaksi oli monipolvinen.

Marraskuussa 2020 yliopistoluennolla kerrottiin miesten kuukautisista. Seuranneen keskustelun ja kohun jälkeen oppilas lopulta poistettiin kurssilta.

Tämä oppilas oli Joakim Vigelius.

Jakaessaan saamiaan kommentteja omalla Twitter-tilillään, ei Vigelius todennäköisesti osannut aavistaa, että jutulle saataisiin päätös vasta puolen vuoden kuluttua tapahtuneesta.

– On olemassa sellaisia aiheita, että kun ne tuodaan asiallisesti esille, niin ne automaattisesti herättävät keskustelua, hän sanoo.

Politiikan läpinäkyvyys on minulle tärkeämpää kuin muiden tuohtumuksen vältteleminen.

Twitteriä Vigelius käyttää eniten, mutta jos aihetta löytyy, niin hän päivittää sisältöä myös Youtubeen ja Instagramiin. Vigelius keskustelee itselleen tärkeistä poliittisista aiheista, kuten EU:sta, maahanmuutosta, sananvapaudesta ja julkisten varojen käyttämisestä.

Vaikka hän aktiivisesti keskustelua käykin, ei hänen tarkoituksenaan ole synnyttää kohua. Vigelius ei koe ulostulojaan rohkeiksi, vaan kertoo lähinnä sanovansa, mitä ajattelee.

Vigelius vaikuttaa Tampereen kaupunginvaltuustossa ja Pirkanmaan aluevaltuustossa. Vuoden 2021 kuntavaaleissa hän sai 13:nneksi eniten ääniä kaikista ehdokkaista. Vaalimenestyksensä ehdottomasti suurimpana tekijänä hän pitää sosiaalista mediaa. Vigelius on kuitenkin pysynyt opinnoissaan aikataulussa, vaikka tehtävää riittää koulun ulkopuolellakin.

– En koe, että muut velvollisuudet ovat vaikuttaneet opiskeluihini negatiivisesti. Enemmän ne ovat verottaneet vapaa-aikaani.

Vaikka 24-vuotias ensikertalainen edustaa valtuuston nuorta verta, hän on jo onnistunut jättämään jälkensä valtuustoon.

Vigelius nosti uuden myrskyn noin vuosi kuukautiskohun jälkeen julkaistessaan Youtube-kanavallaan videon Tampereen kaupunginvaltuuston pakolaiskiintiökeskustelusta. Monet valtuutetut olivat tuohtuneita ensikertalaisen tekemästä koostevideosta, joka on keräsi yli 40 000 näyttökertaa.

– Politiikan läpinäkyvyys on minulle tärkeämpää kuin muiden tuohtumuksen vältteleminen.

Vigelius kertoo saaneensa useita kommentteja, kuinka juuri hänen somekäyttäytymisensä avulla monet häntä itseään nuoremmista ovat alkaneet kiinnostumaan politiikasta. Hän on saanut myös kommentteja, että hänen takiaan kritiikin kohteeksi joutuneet ihmiset ovat saaneet epäasiallisia viestejä muilta.

Pelkästään sosiaalista mediaa seuraamalla nuoresta valtuutetusta saattaa saada provokatiivisen kuvan. Vigelius kuitenkin vastaa kaikkiin hänelle esitettyihin kysymyksiin rennolla ja asiallisella, mutta itsevarmalla otteella.

– En pane ollenkaan pahakseni kohuista saamaani huomiota.

Tulevaisuudestaan Vigelius kertoo sen verran, että on jo aloittanut gradun tekemisen. Politiikan suhteen hän aikoo tähdätä ehdolle vuoden 2023 eduskuntavaaleihin.

– Jos edes toinen näistä suunnitelmista menee putkeen, olen tyytyväinen, Vigelius sanoo.