Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen ukrainalaisten yhdistys valmis palauttamaan saadut avustukset – "Selvitämme kaikki mahdolliset epäkohdat juurta jaksaen"

Tampereen ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry kommentoi nyt Ukraina-talon sulkemisen taustalla olleita asioita. Tamperelainen pyysi yhdistykseltä kommenttia. Yhdistyksestä kieltäydyttiin haastattelusta, mutta lähetettiin Tamperelaiselle tuore tiedote.

Tampereen Ukraina-talo sulki ovensa yllättäen tiistaina. Sekä Ukraina-talon että Tampereen ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n Facebook-tileillä julkaistiin keskiviikkona tiedotteet, joissa avattiin asiaa. Torstaina Tampereen Ukraina-talon aktiivit kertoivat Tamperelaiselle, että he ovat tehneet tutkintapyynnön poliisille Tampereen ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n toiminnasta.

– Kuten kerroimme Facebook-sivuillamme 10. elokuuta julkaisemassamme tiedotteessa, olemme Tampereen ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n sisällä joutuneet heinäkuussa käynnistämään toimenpiteet selvittääksemme osana yhdistystä 14.heinäkuuta saakka toimineen Ukraina-talon varojen käytössä esille nousseita moninaisisia epäkohtia, tiedotteessa todetaan.

Tuolloin Ukraina-talon operaattorit erosivat yhdistyksestä ja hallituksesta. He kertoivat perustavansa uuden yhdistyksen Ukraina-talon pyörittämiseen. Tampereen ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n tiedotteen mukaan heille selvisi myöhemmin, että uusi yhdistys oli rekisteröity jo 12. heinäkuuta.

– Voimme tässä yhteydessä lyhyesti todeta, että huolta Ukraina-talon toimijoiden varojen käytöstä on esiintynyt jo keväästä alkaen sekä sen suhteen mihin varoja käytetään, että myös miten varoja käytetään. Asiaan on yhdistyksessä yritetty puuttua useaan otteeseen, siinä kuitenkaan onnistumatta. Heinäkuussa käyttämämme taloushallinto-ohjelman tilannekuva vakuutti meidät siitä, että asioihin on puututtava välittömästi, tiedotteessa kirjoitetaan.

Yhdistys kertoo tiedotteessa, että he keskustelivat asiasta pankin kanssa ja ensimmäinen ratkaisu oli tilin jäädyttäminen 22. heinäkuuta.

– Tässä yhteydessä on hyvä muistuttaa, että Ukraina-talon toimijat käyttivät 22.7. yhä mm. yhdistyksemme tiliä ja maksupäätettä - sähköpostiosoitteista ja logosta puhumattakaan, joiden käyttö on jatkunut tähän päivään saakka - vaikka he olivat ilmoittaneet eronneensa yhdistyksestämme jo 14.7, tiedotteessa sanotaan.

Tampereen Ukraina-talon hallitus teki tutkintapyynnön poliisille – syyttää toista yhdistystä: "Heidän hallituksen toiminnasta on aiheutunut vahinkoa, maksukyvyttömyys ja mainehaitta Ukraina-talolle"

Yhdistys on myös käynnistänyt prosessin erityistilintarkastuksen käynnistämiseksi.

– Tämä tarvitaan ensinnäkin varojen käytön epäselvyyksien selvittämiseksi, mutta myös pankkitilimme avaamiseksi. Lisäksi olemme olleet yhteydessä poliisiin ja juristiin.

Yhdistys kertoo tiedotteessaan, että sen velvollisuus ja vastuu on tehdä täysi selvitys yhdistyksen varojen käytöstä, sillä kaikkien rahalahjoitusten osalta on kyse yhdistyksen varoista, oli ne kohdennettu Ukraina-talolle tai ei.

– Painotamme yhä, että selvitämme kaikki mahdolliset epäkohdat juurta jaksaen ja olemme myös valmiit palauttamaan yhdistyksen saamat kolme merkittävää rahalahjoitusta lahjoittajille.

– Tampereen ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n tärkein prioriteetti on varmistaa, että lahjoitetut varat ja tarvikkeet menevät Suomen lakeja noudattaen mahdollisimman tehokkaasti siihen tarkoitukseen ja kohteeseen, johon ne on osoitettu.

Tampereen Ukraina-talon sulkemisen taustalla epäselvyydet raha-asioissa

Tampereen Ukraina-talo sulkee ovensa