Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen Ukraina-talon hallitus teki tutkintapyynnön poliisille – syyttää toista yhdistystä: "Heidän hallituksen toiminnasta on aiheutunut vahinkoa, maksukyvyttömyys ja mainehaitta Ukraina-talolle"

Tampereen Ukraina Talo ry:n hallitus on tehnyt tutkintapyynnön poliisille Tampereen ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n toiminnasta.

– Heidän hallituksen toiminnasta on aiheutunut vahinkoa, maksukyvyttömyys ja mainehaitta Ukraina-talolle. Ukraina-talolla ei ole sen toimintaan osoitettuja varoja käytössään. Sen vuoksi olemme kiinni ja noin 1000 ukrainalaista ei saa palvelua johon heillä on mielestämme oikeus, sanoo Ukraina Talo ry:n puheenjohtaja Marina Govorukha.

Ukraina-talon aktiivit ovat lähettäneet medialle tiedotteen, jossa avataan asian taustaa. Tampereen ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n hallituksen kokouksessa päätettiin 14. heinäkuuta, että Ukraina-talo eriytetään omaksi toiminnakseen ja varallisuus jaetaan.

Ukraina-talon vastuuhenkilöt erosivat hallituksesta ja perustivat uuden yhdistyksen, Ukraina Talo ry:n.

Vastuuhenkilöiden lähettämän tiedotteen mukaan toimintaan liittyvät kulut ja tilat on siirretty sovitusti uudelle yhdistykselle. Varoja ei kuitenkaan ole siirretty.

– Nyt meillä ei ole kuitenkaan varoja eikä mitään muitakaan toiminnasta aiheutuvia kuluja, tiedotteessa kerrotaan.

– Olemme ilmoittaneet Tampereen ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n hallitukselle, että asian pitkittäminen johtaa Ukraina Talon maksukyvyttömyyteen ja kykyyn tuottaa palvelua yli 1000 ukrainalaiselle, tiedotteessa kirjoitetaan.

Ukraina-talon aktiivit kertovat tiedotteessa hoitaneensa maksuvelvoitteita omilla henkilökohtaisilla varoillaan.

Tampereen ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry tiedotti keskiviikkona Facebook-sivuillaan käynnistäneensä "viralliset toimenpiteet selvittääkseen yhdistyksen alla olevien toimintojen varojen käytössä esille nousseita moninaisia epäkohtia". Selvityksen ajaksi yhdistyksen pankkitili on jäädytetty pankin ohjeiden mukaisesti.

Yhdistys kertoo kutsuvansa yleiskokouksen koolle heti, kun selvitys on valmis. Tamperelainen pyysi kommenttia myös Tampereen ukrainalaisten yhdistykseltä. Yhdistys lähetti tiedotteen torstain ja perjantain välisenä yönä.

Tampereen ukrainalaisten yhdistys valmis palauttamaan saadut avustukset – "Selvitämme kaikki mahdolliset epäkohdat juurta jaksaen"

Tampereen ukrainalaisten yhdistyksen hallituksen kokouksessa eroaville jäsenille myönnettiin pöytäkirjan mukaan ero ja vastuuvapaus.

– Yhdistys ei ole kuitenkaan missään vaiheessa ollut yhteydessä omaan tilitoimistoonsa 14.7. pidetyn palaverin jälkeen hallitusmuutoksista tai siitä että epäselvyyksiä olisi tai että erityistilintarkastus tullaan tekemään, Govorukha sanoo.

Ukraina-talon vastuuhenkilöt kertovat tiedotteessaan, että toukokuussa Tampereen ukrainalaisten yhdistyksessä otettiin käyttöön tilitoimistopalvelu. Heidän mukaansa tuolloin kaikki tositteet todettiin maksukelpoisiksi ja kerättyjä varoja käytettiin niille osoitetulla tavalla.

– Kaikkien oikeusturvan vuoksi vaadimme että nyt kun kyseinen hallitus on ilmoittanut epäkohdista omassa taloudenhoidossa ja he tutkivat asiaa niin pitää hallituksen teettää tilintarkastus yhdistysalan kirjanpitoammattilaisella ja kääntää se myös auktorisoidussa käännöstoimistossa ukrainaksi jotta jäsenistö saa kokoukseen kirjanpidosta riippumatonta, ammattitaitoista ja oikeellista tietoa. Otamme mielellämme vastaan raportin riippumattoman ammattilaisen tekemänä, tiedotteessa kirjoitetaan.

Ukraina-talon ovet suljettiin tiistaina.

– Teimme tilapäisen sulkemispäätöksen raskain mielin sillä olemme rakentaneet Ukraina Taloa yhdessä hienojen ukrainalaisten ja suomalaisten ihmisten ja paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa 5 kuukautta, tiedotteessa todetaan.

– Emme kuitenkaan voi avata Ukraina Taloa muuhun suunnitellun mukaiseen päivittäiseen toimintaan ennen kuin meillä on Ukraina Talon toimintaan kerätyt varat käytettävissä.

Tampereen Ukraina-talo sulkee ovensa

Tampereen Ukraina-talon sulkemisen taustalla epäselvyydet raha-asioissa

Juttua muokattu klo 11.23: Lisätty Govorukhan kommentti

Juttua muokattu 12.8. klo 8.09: Lisätty tieto Tampereen ukrainalaisten yhdistyksen tiedotteesta.