Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Teiskolainen työkyvytön Tihve tienaa Tampereella myymällä katulehteä – "Minulla on 11 diagnoosia, joista kolmessa ennuste on, ettei voi enää parantaa"

Katulehti Rohee on Isoa Numeroa aiemmin tehneen Hannele Huhtalan päätoimittama julkaisu.

Entinen opettaja, entinen talonrakentaja, entinen huilisti ja saksofonisti. Näin kuvailee itseään teiskolainen Tihve Honkanen. Nykyään 53-vuotias Honkanen on työkyvytön.

– Olen käynyt Varalan urheiluopiston, mutta nykyään en pysty juoksemaan saati hyppäämään korkeutta. Elämä tavallaan romahti täysin, Honkanen kuvailee.

Tihven aamut kestävät pitkään. Hänen lyhytmuistinsa on käytännössä nollissa, joten ensimmäisenä aamulla joutuu hetken miettimään, mitä pitäisi tehdä.

– Nyt on myönnetty, ettei tarvitse hakea töihin, mutta tarkkaillaan, tuleeko eläkeläinen vai invalidi. Koronan takia erikoistutkimukset kestävät pitkään.

– Eniten elämässä vituttaa, etten voi uida tai sienestää. Minulla on 11 diagnoosia, joista kolmessa ennuste on, ettei voi enää parantaa.

– Tämä Rohee on ollut tosi hyvä juttu mulle, Honkanen sanoo.

Rohee on keväällä perustettu tamperelainen katulehti. Honkasen voi nähdä myymässä Roheeta erityisesti Hämeenkadulla.

– Tässä on nähnyt ihmisiä, joita ei ole nähnyt vuosikymmeniin. Monet ihmiskohtalot on kuullut.

Roheen päätoimittaja Hannele Huhtala muutti Tampereelle vuonna 2019. Nokialta kotoisin oleva Huhtala teki Helsingissä asuessaan Iso Numero -lehteä.

Vauvaa nukuttaessa ajattelin, että nyt jos koskaan.

– Kun muutin Tampereelle, kuljin palon Tampere-Helsinki-väliä ja näin rautatieasemalla ihmisiä, joista ajattelin, että he voisivat hyötyä tämän tyyppisestä projektista.

Huhtala kertoo seuranneensa paljon kansainvälisiä katulehtiä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on lehtiä, joissa myyjät myös itse kirjoittavat tai muuten osallistuvat lehden tekemiseen.

Sitten tuli korona ja Huhtala sai vauvan.

– Vauvaa nukuttaessa ajattelin, että nyt jos koskaan voisi lähteä käynnistämään.

Huhtala esitteli idean Tampereen Vanhan kirkon Olli Viljakaiselle, joka innostui ajatuksesta. Hänen kauttaan löytyi kontakteja esimerkiksi eri järjestöihin.

Ensimmäinen numero ilmestyi huhtikuun lopulla.

Katulehtien idea on alkujaan ollut tarjota asunnottomille keino tienata rahaa.

– Suomessa asunnottomuus ei ole isoin ongelma, mutta se ei tarkoita, etteikö Suomessa olisi osattomia, Huhtala sanoo.

– Sehän tässä on se ärsyttävin ja ikävin puoli on, että vaikka ajatellaan, että Suomi on hyvinvoiva maa.

Roheen myyjä ostaa lehdet viidellä eurolla kappale ja myy ne kymmenellä. Ensimmäiset viisi lehteä saa ilmaiseksi.

– Tämä on kynnyksetön mahdollisuus tienata rahaa. Työtä se vaatii ja vaatii sen, että pitää olla kadulla myymässä, Huhtala sanoo.

Kauppa on käynyt vaihtelevasti.

– Tosi moni sanoo, että ei ole käteistä. Sitten tulee parin päivän päästä, että on pitänyt varta vasten sen kympin setelin tallessa, Tihve Honkanen kertoo.

Huhtala kertoo, että elokuun toisesta viikosta lähtien lehti on mahdollista ostaa myös Mobilepaylla.

Honkasen mukaan osa luulee, että Rohee olisi uskonnollinen lehti.

– Ja sitten toiset tulevat suoraan, että onko tuo se, mistä olen kuullut. Ne ostavat heti. Kerran tuli kolme naista ja kaikki ostivat lehden, mutta eivät itselleen vaan sukulaisille lahjaksi.

Vaikka suurin osa ohikulkijoista on mukavia, on myyntityön ikävämpikin puoli tullut tutuksi.

– Kolme kertaa mua on uhattu, Honkanen sanoo.

– Olen kuullut, että on tullut rasistista palautetta, jos on ollut tummaihoinen myyjä. En olisi uskonut, että Tampereella tulee sellaista. Toivon, että ymmärrettäisiin, että ihmiset yrittävät parantaa toimeentuloaan, Huhtala sanoo.