Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erikoinen moottorimarssi lähtee Hämeenpuistosta – Tämä bussi ajoi Pyynikintorilta Pirkkalaan 1930-luvulta eteenpäin, nyt suuntana Vehoniemi

Lauantaina 13. elokuuta Tampereen seudun mobilistit ry järjestää ennen vuotta 1933 valmistuneiden autojen eli kanttiautojen ajotapahtuman Kanttiautokrusingin.

Lähtö on Hämeenpuistossa kello 11.00. Tieliikennemuseo Mobiliassa on ruokatauko kello 12-13.30. Se jälkeen retkue käy Arboretum Frickissä Kangasalla ja ajo päättyy Vehoniemen automuseolle kello 15.30.

– Tämän ikäisiä autoja ei yleensä enää osallistu mihinkään ajotapahtumiin tai ajoneuvokokoontumisiin. Tavoitteena on kasvattaa tästä yksi Tampereen seudun ainutlaatuisista toistuvista tapahtumista, kertoo Tampereen seudun mobilistit ry:n puheenjohtaja Martti Piltz.

Esimerkiksi Kanttiautokruisingin Diamond-linja-auto on tehnyt varsinaisen työnsä Pyynikintori–Pirkkala-linjalla Suojärven Liikenteen palveluksessa 1950-luvulle sakka.

Varastoituna katon alle se oli noin kymmenen vuotta. 1960-luvun lopulla auto siirtyi Tampereen seudun mobilistien omistukseen. Auto kunnostettiin ja sillä ajettiin kerhon ajoja Ruotsiinkin saakka. 1990-luvulle tultaessa sen puurakenteinen kori oli taas loppuun kulunut ja se entistettiin vuoden 1929 materiaalien ja tyylin mukaisesti.

Sen jälkeen auto on varastoituna asianmukaiseen säilytystilaan ja sitä on esitelty harkitusti. Auton iästä siis noin kolme vuosikymmentä oli oikeaa työtä, osana Suomen liikenteen liikkuvaa kulttuuriperintöä sitä on esitelty noin 60 vuotta.

Tapahtumassa mukana oleva vuosimallin 1930 Marmon Big Eight on yhdysvaltainen huippuluokan edustusauto, joita Suomessa on ollut vain yksittäiskappaleita. Kruisingin Marmon on alun perin vuorineuvos Jacob von Julinin edustusauto.