Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampering Festival lähestyy – ohjelmistossa ukranalaisia nykysäveltäjiä ja 2020-luvun kotimaista musiikkia

Tampering Festival on nuorten tamperelaisten säveltäjien ja muusikoiden vuodesta 2013 järjestämä uuden klassisen musiikin festivaali. Tänä vuonna festivaali järjestetään viidettä kertaa 17.–20. elokuuta.

Festivaaliohjelma ottaa kantaa viimeaikaisiin maailmantapahtumiin ja

muutenkin poikkeuksellisiin vuosiin. Ohjelma on koostettu pääosin ukrainalaisten säveltäjien musiikista sekä koronapandemiavuosien 2020-2022 aikana syntyneistä suomalaisten säveltäjien teoksista.

Festivaalin yhdeksässä konsertissa kuuluu eteenpäin katsominen kohti tulevaa mutta myös tietynlainen nostalgian kaipuu. Ukrainalaista nuorta sukupolvea edustavat muun muassa säveltäjät Anna Korsun ja Anna Arkushyna. Toisaalta punaisena lankana läpi festivaalin kulkee puolalaisen Henryk Góreckin puhuttelevat teokset 90-luvulta, jotka nyt tuntuvat ehkä ajankohtaisemmilta kuin koskaan. Ohjelmiston uusinta antia edustavat Tampering ry:n järjestämän teoshaun kautta valitut teokset. Tämänkertaisen teoshaun suosio oli valtava, sillä 54 säveltäjää lähetti yhteensä 120 teosta, joista vain pieni osa pystyttiin ottamaan mukaan festivaalille.

– Viime aikojen tapahtumat, oli sitten kyse koronapandemiasta tai Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa, ovat mullistaneet maailmaa niin paljon että halusimme tarttua näihin teemoihin myös festivaalillamme ja varsinkin antaa sitä kautta oman tukemme Ukrainalle. Sodassa on kyse myös kulttuurista, ja nyt jos koska on oikea aika tuoda ukrainalaista nykymusiikkia laajemmin esiin. Ohjelmaa varten poimin kolmen hienon ukrainalaissäveltäjän Anna Arkushynan, Anna Korsunin ja Valentin Silvestrovin tuotannosta vaikuttavimpia teoksia mukaan festivaalille ja näistä lähes kaikki kuullaan nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Lisäksi meillä on todella laajasti esillä kotimaisen musiikin uusimmat tuulet sillä mukana on noin 20 säveltäjältä tuoreita pandemia-aikana sävellettyjä teoksia. Olen todella innoissani tästä ainutlaatuisesta ja ajankohtaisesta festivaaliohjelmastamme, kertoo Tampering Festivalin taiteellinen johtaja Tuomas Salokangas tiedotteessa.

Tampering Festivalin yhdeksässä tapahtumassa kuullaan tänä vuonna 26 säveltäjältä yhteensä yli 40 teosta. Esiintyjinä festivaalilla ovat Tampering Ensemble & kapellimestari Tiina Kaukinen, TEMA-kvartetti, AINON sekä Duo Emilia Karhi & Matilda Bergman.