Vaarantavatko sähkönsäästötalkoot Tampereen Valoviikot? – Näin paljon sähköä valojen polttaminen kuluttaa

Kaupunki pukeutuu koristevalaistukseen lokakuussa, kun Tampereen Valoviikot alkavat.

Syksylle suunnitellaan sähkönsäästökampanjaa ja kuluttajia kehotetaan miettimään, mihin sähköä käyttää. Ensimmäisenä listalla ovat usein niin sanotut turhuudet, kuten koristevalaistukset.

Tampereella perinteisesti kaupunki pukeutuu koristevalaistukseen lokakuussa, kun Tampereen Valoviikot alkavat. Ovatko Valoviikot nyt vaarassa?

Tampereen kaupungin hankekehityspäällikkö Markus Joonaksen mukaan asiasta ei ole vielä keskusteltu, mutta hän arvelee, että siitä tullaan puhumaan.

– Valoviikot ovat pitkä ja perinteikäs tapahtuma Tampereella, onhan Valoviikkoja vietetty jo vuodesta 1966 alkaen. Valoviikot ovat kehittyneet hehkulamppuajoistaan melko energiaystävälliseksi.

Valoviikkojen laitteiston teho on Joonaksen mukaan noin 35 kilowattia.

– Tämä on arvio koska esimerkiksi Hämeenkadulle asennettavien valolaitteistojen ottama teho riippuu laitteiston käytöstä.

Valaistus on säädettävä.

En kevein perustein jättäisi toteuttamatta.

Valoviikkojen aikana koristevalot palavat noin 1500 tuntia. Tällöin käytetty energia on 52 500 kilowattituntia.

– Kulutukseltaan tuo vastaa noin kolmen sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaista sähkönkulutusta, Joonas toteaa.

– Sähkön hintana on usein laskennoissa käytetty 10 senttiä kilowattitunnilta, jolloin sähkölaskun suuruudeksi saadaan 5 250 euroa koko talven Valoviikkojen osalta.

Valoviikkoja ei kuitenkaan voi ajatella pelkästään energian kannalta.

– Valoviikoilla on vaikutus myös harmaaseen arkeen. Varsinkin loka-joulukuussa on ollut viime vuosina pimeää. Valo piristää ihmisiä.

Valoviikkojen valaistukset ovat nykyään kaikki ledejä ja niitä pystytään säätämään. Kaupungin kokonaiskulutuksessa Valoviikot on hyvin pieni osa.

– Enemmän olisi minusta symbolinen ele.

Valaistus on yleensä suuri energiatekijä, mutta silloin puhutaan esimerkiksi rakennusten ja katujen valaistuksesta.

– Enemmän imagollista, että osallistutaan sähkönsäästötalkoisiin tai halutaan pitää huolta, että on valoisuutta, Joonas toteaa.

– Ei voi yksisilmäisesti sivuuttaa valottomuuden aiheuttamia haittoja.

Tampereen keskustaan on kautta aikain tultu katsomaan ilotulituksia, kosken valaistusta ja nykyään esimerkiksi Keskustorin valaistusta.

– Ollaanko siinä tilanteessa, että nämä kaikki jätetään pois?

– En kevein perustein jättäisi toteuttamatta, Joonas sanoo.

–Vaikka Valoviikkojen valaistus on lisäys kaupungin katujen ja aukioiden valaistukseen eikä sinänsä ole osana toteuttamassa alueen valaistusta, on sen merkitystä silti pakko korostaa viihtyisyyden ja keskustan elävyyden vuoksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut