Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen kaikkien Citymarkettien energiajärjestelmät laitetaan uusiksi – "Hukkalämmön kierrättäminen lähes puolittaa kaukolämmön tarpeen"

Tampereen kaikkien kolmen K-Citymarketin energiajärjestelmät remontoidaan.

Uudistusten yhteydessä marketteihin asennetaan uudet kylmäjärjestelmät, hukkaenergiaa kierrättävä lämmönkierrätysjärjestelmä ja uudet, energiatehokkaat valaisimet.

Ensimmäisenä uudistetussa K-Citymarket Turtolassa hiilidioksidipäästöjen arvioidaan pienenevän noin 140 tonnia vuodessa, mikä vastaa yli 1,2 miljoonan ajokilometrin päästöjä.

– Ruokakaupat kuluttavat paljon energiaa tuotteiden kylmäketjusta huolehtimiseen. Keskeisiä keinoja energiatehokkuuden parantamisessa ovat kylmälaitteiden ja valaistuksen uudistaminen sekä uudet innovaatiot, kuten hukkaenergiaa kierrättävä lämmönkierrätysjärjestelmä ja analytiikkapalveluiden käyttö kaupan energiankulutuksen analysoinnissa, sanoo talotekniikkapäällikkö Antti Kokkonen K-ryhmästä tiedotteessa.

K-ryhmän lämmönkierrätysjärjestelmä hyödyntää energianlähteenään kiinteistön hukkalämpöä, kuten kylmäjärjestelmän lauhdelämpöä ja poistoilman lämpöä, ja tuottaa energiaa kiinteistön kaikkiin lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiin.

Kesällä uudistettu K-Citymarket Turtola Tampereella on esimerkki kaupasta, jossa on käytössä K-ryhmän kaikki uusimmat energiatehokkuuskeinot.

– Kylmäjärjestelmän uudistaminen luonnollista hiilidioksidikylmäainetta käyttäväksi energiatehokkaaksi järjestelmäksi on ympäristötekona merkittävä. Muiden toimenpiteiden lisäksi kaupan rakennusautomaatiojärjestelmä kytketään analytiikkapalveluun, joka viimeistelee ja varmistaa järjestelmien energiatehokkaan käytön, kertoo Kokkonen.

Kylmälaitteiden hukkalämmön kierrättäminen alentaa K-Citymarketin kaukolämmön vuosikulutusta arviolta noin 40 prosenttia.

– On hienoa, että saimme uudistuksen yhteydessä nykyaikaiset, ympäristöystävälliset kylmälaitteet ja energiaa säästävän led-valaistuksen. Haluamme toimia itse vastuullisesti ja tehdä vastuullisista valinnoista helppoja asiakkaillemme. Meillä on voinut esimerkiksi jo pitkään kierrättää muovi- ja pahvipakkaukset ja nyt sähköautoilun yleistyessä ladata autoaan kauppakäynnin aikana, K-Citymarket Turtolan kauppias Marko Vainikainen kertoo tiedotteessa.

Myös Lielahden ja Linnainmaan K-Citymarketeissa suunnitellaan kaupan tulevan uudistuksen yhteyteen vastaavaa energiaremonttia, jolloin kauppoihin asennetaan uudet energiatehokkaat led-valaisimet, kaupan kylmäjärjestelmät sekä lämmönkierrätysjärjestelmä. K-Citymarket Linnainmaan katolla olevat yli 2 000 aurinkopaneelia tuottavat myös energiaa kaupan tarpeisiin.