Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampere saa oman klassisen musiikin kesäfestivaalin – "Meillä on todella upea vanha kaupunki, mutta siitä ei ole tehty mitään numeroa"

Wanhankaupungin Juhlassa kuullaan musiikkia ikonisissa rakennuksissa.

Tampere saa uuden festivaalin, jossa yhdistyvät kaupungin historia, keskustan ikoniset rakennukset ja klassinen musiikki. Wanhankaupungin Juhlasta on tarkoitus tulla vuosittainen traditio. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään 12.–14. elokuuta.

– Tampereelta puuttui kesäinen festivaali, jossa soitetaan klassista musiikkia, Helena Hiilivirta perustelee.

Hiilivirta tunnetaan Tampereella erityisesti Tampere Filharmonian entisenä intendenttinä, jolla on laajat kansainväliset yhteydet. Nyt hän toimii musiikkifestivaalia järjestävän yhdistyksen Vanhankaupungin juhla ry:n puheenjohtajana ja tapahtuman taiteellisena johtajana.

Uuden musiikkifestivaalin mahdollistaa tamperelainen Majaoja-säätiö. Säätiön asiamies Ritva Tiainen kertoo, että tapahtuma on säätiön lahja Tampereelle.

– Haluamme tehdä työtä kaupunkilaisten hyväksi, ja tämä on yksi tapa.

Säätiö muistetaan Tampereella muun muassa Pyynikintorin ratikkapysäkistä, jonka toteutukseen säätiö lahjoitti 75 000 euroa.

Tapahtuma on säätiön lahja Tampereelle.

Säätiössä uskotaan uuden kesäfestivaalin vetovoimaan.

– Festivaalia on suunniteltu usean vuoden ajan. Korona tuli väliin, mutta se ei oikeastaan haittaa, sillä saimme lisää aikaa kypsytellä ideaa, Tiainen kertoo.

Säätiön tarkoituksena on auttaa tapahtuma alkuun.

– Säätiön toiminta on määritelty määräaikaiseksi. Toiminta loppuu suunnitelmien mukaan vuonna 2025, Tiainen lisää.

Tämänvuotisessa festivaalissa on seitsemän tapahtumaa, joista kaksi on ilmaisia. Festivaalin puitteina toimivat keskustan ikoniset rakennukset ja vanha kaupunki.

– Meillä on todella upea vanha kaupunki, mutta siitä ei ole tehty mitään numeroa, Vanhankaupungin juhla ry:n hallituksen toinen jäsen, G Livelabin toimitusjohtaja Annamaija Saarela kertoo.

Hiilivirta muistuttaa, että ikoniset rakennukset tuovat perspektiiviä klassiselle musiikille. Hän mainitsee yhdeksi esimerkiksi Keskustorin Vanhan kirkon, jossa soitetaan Schumannia ja Schubertia festivaalin toisena päivänä.

– Se on musiikkia siltä ajalta, kun kirkko oli vielä uusi.

Musiikkifestivaalit alkavat avajaistapahtumalla G Livelabissa. Tilaisuudessa kuullaan, millainen Tampere oli vuosisadan alussa. Lisäksi ohjelmassa on pianomusiikkia, jota soittaa Vanhankaupungin juhla ry:n hallituksen kolmas jäsen Jouko Laivuori. Hän työskentelee Radion sinfoniaorkesterin kosketinsoittajana ja on Suomen ainoa virassa toimiva orkesteripianisti.

Hän on asunut aiemmin Tampereella, mutta on sittemmin muuttanut pääkaupunkiseudulle.

– Häkellyn joka kerta, kun tulen Espoon lähiöstä Tampereelle. Täällä on mielettömän hienoa arkkitehtuuria. Jokainen kävelykierros tarjoaa aina uutta ihasteltavaa, Laivuori kertoo.