Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Intohimoinen Tappara-fani löi vetoa mestaruudesta – kun voitto tuli, Jani toi veneensä Tampereelle

Intohimoinen Tappara-fani toi veneensä Tampereelle vedonlyönnin seurauksena.

”Jos Tappara voittaa mestaruuden, tuon vanhan rouvan Tampereelle”, sanoi tamperelaislähtöinen Jani Asunmaa syksyllä ennen jääkiekkokauden alkua. ”Vanha rouva” on Asunmaan vene, Gabrielle.

Asunmaa on intohimoinen Tappara-fani ja vaikka hän toivoi liigakauden päätteeksi paikallisfinaalia Tapparan ja Ilveksen välille, ei hän kuitenkaan uskonut, että näin kävisi. Hän ajatteli, ettei uudella areenalla heti tulisi mestaruutta. Toisin kävi. Keväällä kaverit sitten alkoivat kysellä Asunmaalta, koska hän toisi veneensä Tampereelle. Lupaus oli lunastettava.

Nyt Gabrielle seisoo Laukontorin laiturissa. Asunmaa perheineen on ehtinyt haastattelua tehdessä viettää siellä yhden yön. Tarkoituksena on pestä ja laittaa venettä niin, että sitä voisi kesällä vuokrata.

– Tämä on rekisteröity charter-käyttöön, niin varmaan tulee pienimuotoista charter-toimintaa, Asunmaa kertoo.

Asunmaalla on myös yritys, joka vuokraa vesijettejä muun muassa kahviloille ja satamayrittäjille. Gabriellessa on itsessään jo paikka yhdelle vesijetille. Tarkoituksena on tehdä yhteistyötä nokialaisyrityksen kanssa, jotta veneen vuokraajat voisivat päästä myös vesijetteilemään.

Tarkoituksena on myös järjestää Gabriellella Tappara-risteily, jonne kutsutaan mestaruusjoukkueen jäsenet. Tapparan mestaruuksia on veneellä juhlittu ennenkin.

– Kun Tappara voitti hopeiden jälkeen mestaruuden HIFK:ta vastaan, pidettiin täällä muiden fanien kanssa mestaruusjuhlia. Silloin jo ajattelin, että olisi kova joskus juhlia Tapparan mestaruutta veneellä Laukontorilla eikä Porvoossa.

17 metriä pitkän ja 5,6 metriä leveän veneen tuominen Tampereelle ei ollut mikään läpihuutojuttu. Veneen kotisatamassa Porvoossa se nostettiin erikoislavetille, jonka oli tarkoitus kuljettaa vene Hämeenlinnaan: kuljetus kun ei olisi mahtunut maantiesiltojen ali.

Kävi kuitenkin ilmi, että vene on niin korkea, ettei se mahdu vesilläkään kaikkien siltojen alta. Niinpä kuljetus jatkoi matkaansa Hattulaan, jossa se nostettiin vesille ja ajettiin Tampereelle. Kaikkein korkeimpia rakenteita jouduttiin kuitenkin hieman purkamaan, jotta vene saatiin perille.

Tampere on Gabriellen viimeinen sijoituspaikka, Asunmaa uskoo.

– Olen suunnitellut, että jos tämä vanha rouva pääsisi eläkkeelle. Alustavasti on suunniteltu, että se jäisi tänne.

Sen verran iso operaatio veneen siirtäminen oli, ettei sitä todennäköisesti ainakaan Porvooseen enää viedä.

Vene on ollut Asunmaalla vuodesta 2008. Sitä ennen se on ollut Saimaalla. Veneestä on tullut vuosien varrella Asunmaalle tärkeä.

– Meillä oli 13 vuotta sitten Porvoossa ravintoloita ja charter-toimintaa. Tein noin 10 vuotta sitten konkurssin ja menetin kaiken.

Veneestä oli kuitenkin tuolloin enemmän velkaa kuin sen arvo oli: Gabriellen moottori ja vaihteisto nimittäin olivat rikki.

– Veneen rahoittaja päätti, etteivät he pakkolunasta tätä, vaan vene jää minulle.

Asunmaa ei olisi halunnut pitää Gabriellea, mutta se jäi hänelle. Meni joitakin vuosia ja elämä alkoi näyttää paremmalta. Viitisen vuotta meni, kun Asunmaa sai asiat järjestykseen ja elämä alkoi näyttää paremmalta.

– Tämä vene on muisto siitä ajasta. En tiedä, onko tällä mitään arvoa, mutta henkilökohtaisesti tämä on muisto.

Viime vuosina Asunmaalla on riittänyt sen verran kiirettä, ettei hän ole ehtinyt venettä kauheasti laittaa. Nyt suunnitteilla on kunnostus ja kasvojenkohotus.

– Tämä on sillä tavalla kunnossa, että tätä voi ajaa, mutta pientä faceliftausta.