Ilves salibandy ja Mielenterveyden keskusliitto ovat perustaneet joukkueen mielenterveyskuntoutujille.
Tampereen Ilves ja Mielenterveyden keskusliitto ovat perustaneet mielenterveyskuntoutujille tarkoitetun salibandyjoukkueen, joka aloittaa syksyllä 6. divarissa. Ilves Vireä mieli SB -joukkueen pelaajavalinnat tehtiin alkukesästä. Joukkueen treenit alkavat nyt elokuussa.
Mielenterveyden keskusliiton kehitysjohtaja Janne Jalava kertoo, että järjestö on yhdessä Ilveksen kanssa järjestänyt jo vuosien ajan mestaruusturnauksia mielenterveysyhdistyksille. Turnauksissa toisena lajina on ollut salibandy.
Viime vuonna turnausta oli seuraamassa Ilveksen pelaajakoordinaattori, joka Jalavan mukaan totesi pelaajien olevan todella hyviä.
– Siitä se sitten lähti ja lyötiin päämme yhteen, Jalava sanoo.
Mielenterveysjärjestöiden on yleensä vaikea saada nuoria ja erityisesti nuoria miehiä mukaan toimintaansa. Liikunta on yksi keinoista houkutella heitä. Liikunta on myös kuntoutuskeino paitsi fyysisen kunnon myös henkisen puolen osalta.
– Mieli virkistyy, kun ihmiset pelaavat ja saavat hyvän olon tunnetta. Vaikuttaa itsetuntoon ja saa onnistumisen kokemuksia ja tapaa muita ihmisiä, psykologi ja Taimi ry:n liikuntaryhmien ohjaaja Juha Simola sanoo.
Taimi on yksi Mielenterveyden keskusliiton jäsenjärjestöistä. Simola on luvannut puhua tässä jutussa urheilun merkityksestä kuntoutumisessa.
– Monelle on tärkeää, että on Ilveksen paita päällä ja olet kovassa sarjassa. Mitä itse olen käynyt pelaamassa, niin taso on tosi kovaa. Pystyy heittämällä menemään kutosdivariin, Simola sanoo.
Miksi sitten liikunta ja urheilu perinteisen keskusteluterapian sijaan? Simola yleistää hieman: miehillä on matalampi kynnys tulla liikkumaan ja tekemään jotain toiminnallista.
– Perinteinen, opittu juttu, mikä on onneksi muuttunut paljon, Simola sanoo.
– Eihän niissä ryhmissä mitään terapoida, mutta saat hyvää oloa, onnistumisen kokemuksia, itsevarmuus kasvaa ja itsetunto vahvistuu.
Liikunnasta palautteen saa välittömästi. Joukkueurheilu voi myös auttaa sosiaalisissa haasteissa ja tunteenhallinnassa.
– Pelissä kierrokset nousevat nopeasti. Opit, että ei tarvitse huutaa tai menettää malttiaan, Simola kuvailee.
– Tai jos koet keskustelemisen vaikeaksi, siinä on helppo olla niin, että on muita läsnä, mutta ei vaadita, että käyt läpi vaikeita asioita. Luonteva tapa olla vuorovaikutuksessa: voit potkia tai lyödä palloa eikä tarvitse miettiä, mitä puhuisin tai tekisin.
Uudesta salibandyjoukkueesta laitettiin tietoa heille, jotka ovat aiemmin turnauksessa olleet. Ilmoittautuneita oli heti yli 20. Ilves hoitaa yhteistyössä urheilullisen puolen ja Mielenterveyden keskusliitto antaa pelaajille voimavaravalmennusta. Siinä erilaisten harjoitteiden kautta parannetaan yksilökeskeisesti kunkin voimavaroja.
Salibandyjoukkue on tällä hetkellä pilotti, josta on kaavailtu kolmivuotista. Rahoitusta etsitään parhaillaan.
– Toivottavasti tämä ei jää tähän ja pystymme levittämään tätä muihinkin kaupunkeihin. Liikunta on oivallinen keino kuntoutua, Jalava tiivistää.