Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ylöjärveläinen Martti Polvinen, 88, elää aktiivista seniorielämää – "Olen laskenut nukkuneeni ainakin kaksi vuotta elämästäni teltoissa ja laavuissa Lapissa"

Martti Polvinen on aloittamassa oman henkilöhistoriikkinsa kirjoittamisen.

Ikäihmiselle liikunta ja terveellinen ruoka ovat tärkeitä kunnon ylläpitäjiä, mutta myös henkistä puolta on vaalittava yhtä lailla. Pitää olla aktiivinen ja avoin uusille asioille, korostaa 88-vuotias ylöjärveläinen Martti Polvinen. Itse hän on malliesimerkki vireästä seniorista.

Jo koulussa Martti kirjoitti niin hyviä aineita, että opettaja luki niitä luokalle. Kirjoittaminen onkin säilynyt tärkeänä harrastuksena läpi elämän. Loppusointuisia runoja syntyy elämästä, luonnosta ja eri tapahtumista, samoin novelleja ja muistelemia. Nyt hän on aloittamassa oman henkilöhistoriansa kirjoittamisen.

Varsinaisen elämäntyönsä Martti Polvinen on tehnyt Tie- ja vesirakennushallituksen insinöörinä ja suunnittelijana. 50-luvulla alkoi voimakas teitten rakentaminen ja hänen kädenjälkensä näkyy lukuisissa teissä kuten valtatie 9 Jämsästä Tampereelle, Tampereen ohitustie Pirkkalassa ja kantatie 66 Orivedeltä Virtain kautta Alavudelle.

Lapissa vaeltaminen on aina kuulunut Martti Polvisen elämään.

– Olen laskenut nukkuneeni ainakin kaksi vuotta elämästäni teltoissa ja laavuissa Lapissa. On ollut hiihtovaelluksia, ruskavaelluksia ja kaamosvaelluksia joissa mukana usein myös Hillevi-vaimo.

Ulkoiluharrastus on tietysti mukana myös Pirkanmaalla.

– Liityin jo varhain Tampereen Taivaltajiin, osallistuin Sata-Hämeen hiihtovaelluksille, olin mukana 37 Pirkan hölkässä ja 27 Pirkan hiihdossa. Iän myötä vauhti on tietysti hieman hidastunut, mutta Ylöjärven harjulla minut nähdään usein.

– Metsissä samoaminen, sienestys ja marjastus ovat mukavaa puuhaa, samoin kalastus. Eilen soudin Teiskon mökkirannasta kahdeksan kilometriä ja vedin uistinta – nyt ei tosin kalaa tullut, kertoo Martti, joka kalastaa lähes ympärivuotisesti ja on saanut Keijärvestä suuriakin haukia.

Mieluinen harrastus on myös lukeminen.

– Luen sanomalehtien ohella usein mielenkiintoista Tiede-lehteä ja historiallisia teoksia. Kaikkiaan olen ehtinyt lukea yli 4000 kirjaa. Myös saksan ja englannin kielten opiskelu on avannut uusia väyliä elämässä. Minusta on vanhemmiten tullut yhä enemmän luonnonsuojelija, ja pohdin tarkkaan mitä Ylöjärvelle suunniteltu rautatien toisen radan rakentaminen vaikuttaa Keijärveen, toteaa Polvinen.