Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sinilevää havaittu Pirkanmaalla vain muutamassa paikassa – loppukesän riesana rusehtavat lautat

Pirkanmaalla havaittiin tällä viikolla sinilevää virallisista havaintopaikoista vain kolmella.

Runsaasti sinilevää oli Kangasalan Kirkkojärvellä. Vähän sinilevää havaittiin Tampereella Näsijärven Elianderin uimarannalla ja Sastamalan Houhajärvessä. Tällä viikolla havaintotietoja ei saatu Hämeenkyröstä, Ikaalisista, Orivedeltä, Vesilahdelta, Kihniöstä ja Parkanosta.

Kansalaishavaintoja sinilevästä JärviWiki- ja Vesi.fi-verkkopalveluihin on kirjattu viimeisen viikon aikana Sastamalan Rautavesi-Liekoveden Myllyvuolteelta, Valkeakosken Vanajaveden Kuhanselältä, Kangasalan Vesijärveltä, Lempäälän Höytämöjärveltä, Nokian Vihnusjärveltä, Vesilahden Ameenjärveltä ja Hämeenkyrön Mahnalanselkä-Kirkkojärveltä.

Tampereen kaupungin ylläpitämään uimarantojen lämpötila- ja leväpalveluun on kuluvalla viikolla kirjattu havaintoja vähäisestä määrästä sinilevää Halimasjärvestä ja Kaukajärven uimalasta.

Heinä–elokuun vaihteesta lähtien järvien pinnoille kerääntyy usein rusehtavia keräymiä ja lauttoja, joiden aiheuttajana ovat kuusen suopursuruostesienen itiöt. Itiöt ovat ihmisille vaarattomia, mutta runsaasti itiöitä sisältävät lautat saattavat ärsyttää ihoa tai silmiä. Suopursuruostesientä esiintyy eniten idän ja pohjoisen järvissä sekä suopursun levinneisyysalueella.

Itiölauttoja esiintyy eniten voimakkaiden sateiden jälkeen. Ne keräävät herkästi pinnalleen muita roskia ja saattavat varsinkin lämpimässä tuoksahtaa epämiellyttävältä. Lautat hajoavat yleensä muutaman päivän kuluessa.