Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sisä-Suomen poliisi ratsasi raskasta liikennettä – tulos: ajo- ja lepoaikarikkomuksia, puutteellisia kuormanvarmistuksia...

Poliisi on valvonut raskasta liikennettä tehostetusti kaikkien poliisilaitosten alueilla. Tehovalvonnan painopisteet olivat ajoneuvojen kuljettajien ajo- ja lepoajat, ajoneuvojen kunto ja kuorman varmistaminen.

Sisä-Suomen poliisi valvoi raskasta liikennettä tehostetusti 18.–24. heinäkuuta. ja tarkasti tuolloin 147 ajoneuvoa.

– Selvitimme valvontajaksolla kaksitoista ajo- ja lepoaikarikkomusta, kymmenen puutteellista kuorman varmistusta ja viisi ajopiirturirikkomusta. Näiden lisäksi vähäisemmistä rikkomuksista kirjailtiin 19 huomautusta, kertoo komisario Tomi Koponen tiedotteessa.

Ajo- ja lepoaikojen noudattamatta jättämisellä ajoneuvojen kuljettavat pyrkivät maksimoimaan työaikaa ja näin saavuttamaan etua.

– Kuorman huolellisen varmistamisen tulisi olla jokaiselle ajoneuvon kuljettajalle rutiininomainen juttu ennen liikkeelle lähtöä. Tällöin kuljettaja tietää, että kyydissä oleva kuorma on asianmukaisesti sidottu ja turvallinen kuljettaa tien päällä, poliisi muistuttaa tiedotteessa.

Koponen painottaa, että sekä ajo- ja lepoaikojen noudattamatta jättäminen että kuormien puutteellinen varmistaminen voivat aiheuttaa liikenteessä vaaratilanteita. Pitkät matkat ilman asiaankuuluvia taukoja heikentävät kuljettajan vireystilaa.

Raskaan liikenteen valvonnalla poliisi pyrkii edistämään yleistä liikenneturvallisuutta sekä torjumaan harmaata taloutta ja kuljetusrikollisuutta. Nyt toteutettu tehovalvontajakso oli osa Euroopan liikennepoliisiverkoston (ROADPOL) valvontateemaa.

– Valvonnan tulokset osoittavat, että raskaan liikenteen valvonnalle on tarvetta ja se onkin yksi poliisin painopisteistä liikenteen valvonnassa. Valvomme raskasta liikennettä ympäri vuoden, vaikka aina tämän kaltaista tehovalvontaviikkoa ei olisikaan käynnissä, toteaa Koponen.