Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lahjoitukset ukrainalaistaistelijoille tyssäsivät alkuinnostuksen kuin seinään – nyt Tampereella koitetaan houkutella ihmisiä lahjoittamaan tekemällä siitä entistä helpompaa

Tampereen ukrainalaisten yhdistys Suomessa sai sodan alettua runsaasti lahjoituksia. Sitten lahjoitusten tulo tyssäsi. Apua toivotaan kaupoissa olevista keräyskoreista.

Ukrainaan lähetettävien lahjoitusten määrä on vähentynyt reilusti sodan alkuhetkistä. Sodan alettua Tampereen ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry alkoi kerätä vaatteita, hygieniatarvikkeita, ruokaa ja taktisia varusteita Ukrainaan.

Vapaaehtoisena Nekalassa sijaitsevalla varastolla työskentelevä Vitaliy Zabolotskiy kertoo, että lahjoituksia saadaan nyt noin 15–20 kertaa vähemmän kuin alussa.

– Ennen saatiin pakattua lavallinen tavaraa päivässä, nyt laatikollinen päivässä. Viime kuussa ei ollut edes sitä, Zabolotskiy kertoo.

Heinäkuussa tavaraa on saatu enemmän kaupoissa olleiden lahjoituskorien kautta. Yhdistyksellä on korit kahdessa K-Citymarketissa: Pirkkalassa ja Turtolassa.

– Se on auttanut paljon ja kasvattanut lahjoitusmääriä.

Idea ei ole Zabolotskiyn mukaan ainutlaatuinen.

– Kun Ukrainassa alkoi sota vuonna 2014, supermarketeissa oli vastaavia. Nyt se alkoi uudestaan Ukrainassa, mutta myös Puolassa. Nyt yritämme samaa Suomessa.

– Suomalaiset haluavat auttaa ja ovat empaattisia. Tämä on helpoin tapa: menet ostoksille, ostat vähän ekstratavaraa ja jätät sen kärryyn.

Eniten lahjoitetaan hygieniatarvikkeita ja ruokaa. Puutetta on erityisesti lääkinnällisistä varusteista kuten särkylääkkeistä ja haavansidontatarpeista sekä taktisista varusteista kuten veitsistä, taskulampuista, varavirtalähteistä ja makuupusseista.

– Jotkut kysyvät, että miksi täällä ostetaan makaronipussi ja lähetetään, kun eihän se maksa kuin 50 senttiä ja lähettäminen maksaa kaksi euroa. Mutta Ukrainasta hädin tuskin löytyy ostettavaa.

Zabolotskiyn äiti on Ukrainassa ja hän joutui käymään lääkärissä. Lääkäri kirjoitti reseptin silmätipoille, mutta niitä ei tahdo löytyä mistään.

– Harkovassa oli tehdas, joka valmisti niitä, mutta se pommitettiin, Zabolotskiy sanoo.

Keräyspaikka on vielä hetken Nekalassa, mutta yhdistys joutuu lähtemään sieltä. Uutta paikkaa ei vielä ole tiedossa. Tarvikkeita kuitenkin edelleen tarvitaan.

– Jos haluat auttaa siviilejä, naisia ja lapsia, pitää auttaa taisteilijoita. On parempi varustaa taistelijat hyvin, jotta he nukkuvat hyvin ja vaatteet ja kengät ovat mukavia. Silloin he taistelevat tehokkaammin eikä tarvita niin paljon jälkiapua.

Yhtä asiaa Zabolotskiyn ja vapaaehtoisen Elisa Kivistön on vaikea ymmärtää: välillä keräykseen tuodaan likaisia vaatteita ja turhaa tavaraa. Keräykseen on tuotu muun muassa korkokenkiä ja c-kasetteja.

– Yhtenä päivänä Turtolaan tuotiin palkintoruusukkeita ysäriltä ja likainen tuolinpäällinen, Kivistö kertoo.

– Siinä hukataan heidän ja meidän aikaa, Zabolotskiy huomauttaa.

Pääosin lahjoitettu tavara on ollut hyvää. Zabolotskiy uskoo, että siinä on auttanut yhdistyksen laatima lista.

– Tiedän, että monella muulla on enemmän ongelmia.

Hyväkuntoisia, mutta Ukrainassa tarpeettomia tavaroita aiotaan myydä kirpputorilla.