Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Varmaan on tarkkaan mietitty, mihin meitä lähetetään” – Tamperelainen kuljetusyrittäjä on katastrofialueiden veteraani

Tamperelainen kuljetusalan yrittäjä on ollut Ukrainassa pieni, mutta tärkeä osa isoa auttamisketjua.

Lviviläisen hotellin konferenssihuone läntisessä Ukrainassa ei näytä toiminnan keskipisteeltä, mutta sitä se monin tavoin kuitenkin on. Eletään huhtikuuta, muutama viikko Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Ihmisiä istuu tietokoneiden äärellä ja puhumassa puhelimessa ja samalla liikutellaan suuria määriä Kansainvälisen Punaisen Ristin avustustarvikkeita Ukrainan sodan jalkoihin jääneiden auttamiseksi.

Mukana on myös tamperelainen Keijo Eklöf, SPR:n kansainvälisen reservin jäsen ja logistiikan ammattilainen.

Keijo Eklöf on ollut kuljetusalan yrittäjänä vuosikymmeniä ja kouluttautui Punaisen Ristin avustustyöntekijäksi kymmenen vuotta sitten. Ennen Ukrainan komennusta hän on ollut avustustyössä Indonesiassa, Bahamalla ja Haitilla. Verrattuna aiempiin kohteisiin Ukraina on monella lailla erilainen.

− Tämä on todella suuri operaatio ja tämä myös kestää pitkään, arvioi Eklöf.

Liikuteltavien avustustarvikkeiden määrät ovat valtavia, kun liikkeellä on miljoonia ihmisiä. Logistikot pitävät huolta siitä, että apu on oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

Toppatakit jaetaan syksyllä ja lippalakit keväällä.

Tapahtumat rintamalinjalla ja politiikassa vaikuttavat logistiikan töihin.

− Olen sen ikäinen, että muistan kaleidoskoopin, jossa kiteet vaihtavat paikkaa aina kun kaleidoskooppia kääntää; tämä on samanlaista. Illalla päätetään jotain ja aamulla uutiset muuttavat taas kaiken. Toimintaympäristö on nykykielellä epäsymmetrinen. Logistiikkaan kuuluu aina muutos, mutta tässä operaatiossa se näkyy harvinaisen selvästi, sanoo Keijo Eklöf.

Muutokset rintamalinjalla vaikuttavat ihmisten liikkumiseen ja se taas vaikuttaa siihen, missä avustustarvikkeita tarvitaan.

Myös turvallisuustilanne sotaa käyvässä maassa vaikuttaa työntekoon. Ilmahälytyksiä tulee päivin ja öin ja ne katkaisevat sekä työnteon että yöunet.

− Peloissani en ole ollut, koska luotan järjestööni. Varmaan on tarkkaan mietitty, mihin meitä lähetetään, toteaa Eklöf.

Logistikot suunnittelevat tavaravirtoja ja järjestelevät kuljetuksen monimutkaisia palapelejä ja miettivät myös viikkojen ja kuukausien päähän, hahmottavat sitä isompaa kuvaa. Tarkoituksena on saada apu oikeaan paikkaan oikeaan aikaan.

− Toppatakit jaetaan syksyllä ja lippalakit keväällä, tiivistää Eklöf.

− Me logistikot olemme myös niitä, joilta kysytään kaiken maailma asioita, me olemme operaation monialapalvelu ja ongelmien ratkaisijajoukko.

Eklöfillä on ollut seitsemän SPR-kollegaa Lvivissä ja Puolan Lublinissa, kukin tekemässä hänen laillaan noin kuuden viikon jakson.

Jakelu- ja varastojärjestelmää on rakennettu koko ajan; kun yhdet ammattilaiset lähtevät, toiset tulevat tilalle.

Kirjoittaja on toimittaja ja SPR:n kansainvälisen reservin jäsen