Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tyytyväisyys ei tapa kehitystä, sanoo huippusuunnistaja – "Kirjoitin rehellisesti, mitä mieltä olen..."

MM-kisoista EM-kisoihin matkaava tamperelainen ihmettelee välillä, että eikö mikään riitä.

– Pahoitteluni kaikille, joiden mielestä vain voitoilla on väliä ja ”tyytyväisyys tappaa kehityksen”. Olen eri mieltä.

Tämän Instagram-päivityksen julkaisi suunnistuksen viisinkertainen MM-mitalisti, tamperelainen Venla Harju Tanskan MM-sprinttikisojen jälkeen.

Hän oli kesäkuun lopun MM-kisoissa sprintin yhdeksäs ja knockoutin eli pudotussprintin välierissä.

– Kirjoitin rehellisesti, mitä mieltä olen. Joku voi ajatella, että yhdeksänteen sijaan ei saa missään nimessä olla tyytyväinen. Aiemmilta kisavuosiltani on tullut tutuksi se, että kun olen tehnyt paljon töitä ja saavuttanut hyvän tuloksen niin seuraavana päivänä kysytään, että miten voisit olla vielä parempi. Siinä herää kysymys, että eikö mikään riitä, Venla Harju sanoo.

32-vuotias Harju jatkaa, että ei olisi jaksanut näin kauan huipputasolla, jos ei olisi itse ollut tyytyväinen tekemisestään suunnistajana.

– Minulle ei ole sopinut hampaat irvessä -harjoittelu ja uskon monelle muullekin sopivan se, että antaa itselleen luvan olla tyytyväinen omiin suorituksiinsa, Venla Harju toteaa.

Hän on tyytyväinen suoritukseensa MM-kisoissa.

– En tehnyt suuria virheitä valmistautumisessa enkä kisoissakaan. Pienet erot vaikuttivat siihen, että olisinko saanut vielä paremmat tulokset, Harju summaa.

Suunnistuksen MM-kisoissa, jossa vuorovaihtojärjestelmän takia oli nyt vain sprinttimatkat, oli ensimmäistä kertaa käytössä knockout eli pudotussprintti. Sitä voi verrata hiihdosta tuttuihin sprinttikisoihin.

– Kansainvälinen suunnistusliitto on tehnyt paljon töitä sen eteen, jotta suunnistuksesta tulisi olympialaji. Siihen liittyy yleisön silmien edessä tapahtuva lajimuoto, jossa voittaja tulee ensimmäisenä maaliin.

– Se on joidenkin suunnistajien mielestä turha laji, sillä se vie suunnistuksen perusajatuksen pois siitä, että urheilija tekee itse ratkaisunsa. Jos seuraa muita, pitää pysyä letkassa ja pitää olla todella hyvä loppukiri, Tampereen Pyrinnön Harju määrittelee.

Venla Harjun seuraavat arvokisat ovat jo elokuun alussa Virossa järjestettävät EM-kilpailut, joissa tarjolla on pitempiä maastomatkoja.

– Vuoden 2017 MM-kisat olivat Virossa ja niistä minulla on hyvät muistikuvat. Maasto lienee vaikeakulkuista, metsä tiheäkasvuista, näkyvyys huono, mutta paikoin on kangasta, jolla on nopea juosta. Tykkään siitä, Harju kertoo.