Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teatteriarvio | Kohtalon tango soi kaihoisasti Sääksjärvellä, Unto Mononen oli suomalaisten tunteiden tulkki – "Humalakohtaukset Lahtinen tekee pieteetillä"

Unto Mononen menetti lauluäänen epäonnistuneen leikkauksen takia, mutta sävelsi 50 tangoa; Satumaa on ikiaikainen suosikki.

Teatteriarvio

Etelä-Karjalassa syntynyt Unto Mononen muutti sodan jälkeen evakkona Nuutajärvelle ja sieltä Somerolle.

Jo teini-ikäisenä Unto, alunperin Uuno, lempinimeltään Unti, oli tanssiorkestereiden solistina, mutta menetti lauluäänensä epäonnistuneen kitarisaleikkauksen jälkeen. Säveltäminenkin kiinnosti ja Unto opiskeli Turun yliopiston kirkkomusiikkiosastolla. Hän keskeytti opinnot, koska ei kokenut saavansa niistä mitään. Niinpä Monosesta tuli itseoppinut tangosäveltäjä.

Säveltäjänä ja sanoittajana Unto Mononen oli vahva tunteiden tulkitsija. Suomalaisten miesten sanotaan paljastavan tunteitaan parhaiten juuri tangon sanojen kautta. Jo laulujen nimet kuten Satumaa, Erottamattomat, Kohtalon tango, Syvä kuin meri,Tango sateessa, Kangastus, Lapin tango ja Tähdet meren yllä ovat kertovia. Aiheita hän sai usein omasta elämästään, jota varjostivat pettymykset naissuhteissa sekä viimeisinä elinvuosina pahentunut alkoholiongelma. Hän eli pitkään kodittomana, yöpyi ystävien luona ja oli hoidoissa.

Toinen somerolainen laulaja Rauli ”Badding” Somerjoki teki tunnetuksi Monosen laulut Illan varjoon himmeään ja Yön tango. Kolmannelle somerolaislähtöiselle laulajalle M.A.Nummiselle Mononen sävelsi Naiseni kanssa Eduskuntalon puistossa.

Teatteri Valentinon ohjaaja Leila Karttunen on saanut näytelmään viipyilevää surumielisyyttä ja kaihoisaa tunnetta.

Eki Lahtinen on Unto Monosen tulkitsijana oivallinen: hänen koko olemuksensa kielii oman tiensä kulkijasta; vain paikoin pilkistää esiin karjalainen ilomieli. Humalakohtaukset Lahtinen tekee pieteetillä.

Koska Mononen menetti lauluäänensä on luontevaa, että näytelmässä hänen säveltämänsä ja sanoittamansa tangot esittää toinen. Veikko Hedman on vakaa ja taitava tangon tulkitsija ja tuo näytelmään syvyyttä.

Sari Myllykangas esittää uskottavasti Sirkka-vaimoa, jolle Monosen vieraat naiset ja alkoholin käyttö käyvät liian raskaiksi. Eeva Simolan raikas lapinneito Leila väsyy hänkin odottamiseen.

Heikki Kujanpää on luonteva niin jumalana kuin muissakin rooleissa. Joni Lehtomäki kieroilee piruna, mutta tekee vaikuttavan roolin etenkin Monosen tukijana, Arosena. Seppo Virtanen Kovalana ja Paula-Maija Sahrman tanssipartnerina ja tarjoilijana täydentävät kokonaisuuden.

Kokenut haitaristi Tauno Honkala säestää taidolla Veikko Hedmanin tulkitsemat iki-ihanat tangot.