Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

EU: Autoihin tulee ylinopeusrajoitin – Vielä nyt sen voi kiertää painamalla kaasua

Uusiin automalleihin tulee ylinopeusrajoitin. Laite tulee pakolliseksi kaikkiin uusiin autoihin heinäkuusta 2024 alkaen riippumatta siitä, milloin auto on esitelty.

Kyseessä on Euroopan unionin päätös, josta kertoo Autoblog.

Päätöksen mukaan 6.7.2022 jälkeen esitellyissä uusissa automalleissa on oltava ylinopeusrajoitin sekä ”musta laatikko”.

Nopeusrajoittimet voivat toimia eri tavalla ja autonvalmistajat saavat itse päättää, miten rajoitin ilmoittaa ylinopeudesta.

Järjestelmä laskee ilmoitetun nopeusrajoituksen analysoimalla joko navigointijärjestelmän tietoja tai liikennemerkkien tunnistustekniikan lähettämiä tietoja.

Rajoitin voi antaa varoitusäänen tai lähettää värinähälytyksen rattiin. Nopeusrajoitin voi myös automaattisesti hidastaa nopeuden sallittuun nopeusrajoitukseen.

Vielä tällä hetkellä kuljettaja voi ohittaa varoituksen painamalla kaasupoljinta, Autoblog kirjoittaa.

Musta laatikko on tuttu termi lentokonemaailmasta. Se kerää tietoa auton liikkumisesta ja helpottaa onnettomuustutkintaa.

Mustan laatikon keräämät tiedot ovat ainoastaan viranomaisten käytössä onnettomuuden sattuessa.

Lue lisää: "Aika harvat ovat sitä mieltä, että ajoneuvon pitäisi kulkea yli 150 km/h" – Kova ehdotus: Henkilöautoihinkin pitäisi saada nopeusrajoittimet