Pihanurmea leikatessa ei välttämättä tule mieleen, että on tekemisissä vaarallisen koneen kanssa. Lähitapiolan mukaan ruohonleikkuri aiheuttaa vuosittain kymmenittäin tapaturmia ja sadoittain esinevahinkoja. Viime vuonna ruohonleikkuri oli vakuutusyhtiön tilastojen mukaan osallisena lähes 80 tapaturmassa.
Pahimmat tapaturmat aiheutuvat, kun leikkuria aletaan nostella tai putsata sen käydessä.
– Sormia ja varpaita on leikkautunut, kun käynnissä olevaa leikkuria on ryhdytty putsaamaan tai nostelemaan pohjasta. Mikäli käynnissä olevan leikkurin teräsuojan sisään laittaa sormia tai varpaita, amputoituminen on enemmän kuin todennäköistä, varoittaa Lähitapiolan asumisen turvallisuuden palveluista vastaava projektijohtaja Antti Määttänen tiedotteessa.
Käynnissä oleva leikkuri saattaa tehdä pahaa jälkeä silloinkin, jos leikkaaja ajaa tai työntää laitteen pienten kivien, oksien tai muiden esineiden päältä. Tällöin terät sinkoavat teräviä osia pitkin nurmikkoa ja nämä voivat osua leikkaajaan tai sivullisiin.
Työnnettävien leikkurien käytöstä syntyy kuitenkin yleisimmin erilaisia venähdyksiä, vääntymisiä ja jopa murtumia.
– Hyvin yleistä on, että ruohonleikkaaja kävelee leikkurin kanssa takaperin ja epähuomiossa astuu kuoppaan tai kompastuu johonkin esteeseen, Määttänen kertoo tiedotteessa.
Mikäli käynnissä olevan leikkurin teräsuojan sisään laittaa sormia tai varpaita, amputoituminen on enemmän kuin todennäköistä.
Antti Määttänen, Lähitapiola
Hän muistuttaa, että oikeilla jalkineilla voi välttää tapaturmia. Nurmikolla luistamattomat turvajalkineet olisivat Määttäsen mukaan hyvä valinta.
Leikkurin huollon yhteydessä terä tai muut terävät osat voivat tuottaa huoltajalle haavoja. Painavan leikkurin nostaminen tai kääntely voi aiheuttaa venähdyksiä tai muita lihasongelmia. Venähdyksiä aiheutuu jonkun verran myös bensakäyttöistä leikkuria käynnistettäessä, kun vetonarun kiskaisu tai sen katkeaminen tuottaa kivun olkapäähän tai selkään.
Päältä ajettavilla leikkureilla tapaturmia aiheuttavat usein erilaiset putoamiset ja kaatumiset.
Palovammoja ruohonleikkureiden kanssa sattuu varsin vähän, muutamia vuodessa. Kuumenneiden koneen osien koskettaminen voi tuottaa palovamman. Loukkaantumisia voi syntyä myös palavan koneen sammutustöissä.
Turvallisimmalta leikkurilta tilastojen valossa vaikuttaa robottileikkuri.
– Viime vuonna Lähitapiolaan ei ilmoitettu yhtään vahinkoa, jossa robottileikkuri olisi aiheuttanut esinevahingon esimerkiksi leikkurista singonneen kiven johdosta tai että käyttäjä olisi loukkaantunut.
Esinevahinkoja ruohonleikkurit aiheuttavat etenkin silloin kun laite sinkauttaa teräviä esineitä esimerkiksi auton tai rakennusten ikkunoihin. Silmälasejakin on näin rikkoutunut.
– Leikkuualueen lähellä olevat autot kannattaa siirtää pois ja varmistaa, että ruohonleikkurin turvavarusteet ovat paikoillaan, Antti Määttänen tiedotteessa.
Ruohonleikkureilla myös ajetaan tai työnnetään erilaisten esineiden päältä, jolloin ne rikkoutuvat. Lisäksi koneilla törmätään autoihin tai muihin esteisiin.
Vahinkoja sattuu paljon myös itse ruohonleikkureille, kun niiden osat rikkoutuvat.
– Robottileikkureilla eniten vahinkoja aiheuttavat salamaniskut. Robotteja jää myös auton, traktorin tai mönkijän alle ja niitä myös kastuu käyttökelvottomaksi.
Ruohonleikkureiden syttymisiä ilmoitettiin viime vuonna toistakymmentä. Näistä yksi oli akkukäyttöinen ja loput polttomoottorikäyttöisiä. Yleisin palamaan syttynyt malli on päältä ajettava ruohonleikkuri. Kun kone palaa, tuli aiheuttaa sille merkittäviä vaurioita ja pahimmillaan tuli leviää myös ympärillä oleviin rakennuksiin sekä maastoon.
– Päältä ajettava leikkurissa on yleensä sähköinen käynnistys. Kovat olosuhteet, laiminlyöty huolto, polttomoottori ja sähkö ovat yleensä yhdessä syy tulipalolle. Huolto ja kunnossapitoa ei pidä laiminlyödä. Mikäli mahdollista, kone kannattaa käynnistää vasta varaston ulkopuolella.