Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nordean korttidata paljastaa: pirkanmaalaiset säästävät... mutta kuluttavat – "Etenkin palvelut vetävät nyt taloutta ja kulttuuriala piristyi voimakkaasti "

Asuntokauppa käy edelleen hyvin siitä huolimatta, että viime vuoden huippuluvuista on tultu normaalille tasolle Tampereen talousalueella, kertoo toisen kvartaalin tuloksensa julkistanut Nordea.

Nordeassa asuntolainoja myönnettiin huhti-kesäkuussa saman verran kuin vuoden ensimmäisten kolmen kuukauden aikana eli 131 miljoonalla eurolla.

Vaikka korkojen nousu kasvattaa lainanhoitokuluja ja vähentää käytössä olevia varoja, kuukausittainen säästäminen esimerkiksi rahastoon on selvässä kasvussa. Yhä useampi asiakas kysyy pankista neuvoa siihen, miten koronnousuun voi varautua.

Asuntokauppojen määrissä on palattu parin viime vuoden huippuluvuista vuoden 2019 tasolle. Suomessa tehdään tällä hetkellä noin 5 500 asuntokauppaa kuukaudessa.

Pirkanmaalla kauppoja tehdään noin 370 asuntokauppaa kuukaudessa, mikä on vielä reilu 10 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Asuntojen hintojen, etenkin yksiöiden, kovin nousu on päättynyt.

Vaikka asuntojen kauppamäärät ovat pienentyneet huippuluvuista, asuntojen myyntiajat ovat jatkaneet lyhentymistään koko maan tasolla. Osakeasuntojen myyntiajat Tampereella ovat alle 60 päivää.

Inflaatio eli voimakas hintojen nousu on johtanut korkojen nousuun, ja tämä näkyy pitkän aikaa nollakorkojen maailmassa asuneiden asuntovelallisten taloudessa. Suomessa asuntovelkaantuminen ei ole kuitenkaan kasvanut nollakorkojen aikana samaa tahtia kuin Ruotsissa ja Norjassa. Kaikkien lainanhakijoiden maksukyky onkin varmistettu lainaa hakiessa 6 prosentin korolla jo vuodesta 2010.

Korkojen nousun takia yhä useampi asuntovelallinen on kysynyt pankilta neuvoa ja tietoa siitä, miten korkojen nousu vaikuttaa omaan asuntolainaan ja miten kasvaviin korkoihin voi varautua.

– Korkojen nousuun voi varautua esimerkiksi säästämällä tai ottamalla lainalleen korkosuojan. Säästöjen avulla oma varallisuus monipuolistuu ja talouteen saa liikkumavaraa, vaikka lainanhoitomenot kasvaisivat. Korkosuoja puolestaan määrittelee sen, kuinka suureksi kuukausittaiset maksuerät voivat enimmillään nousta, sanoo toimipaikanjohtaja Tomi Tulonen tiedotteessa.

Kiinnostus kuukausisäästämiseen on selvässä kasvussa koko maassa. Kuukausisäästöasiakkaiden määrä on kasvanut Tampereella 9 prosenttia vuoden takaiseen ja 2 prosenttia ensimmäiseen neljännekseen verrattuna.

– Säästäminen on erityisen suosittua asuntolaina-asiakkaiden keskuudessa ja suurin kasvu tuleekin alle 34-vuotiaiden keskuudesta, myös lapsille säästäminen on kovassa kasvussa, kertoo Tulonen.

Myös kulutus on pysynyt vahvana, vaikka korkea inflaatio painaakin yksityisen kulutuksen näkymiä. Kuluttajilla on edelleen säästöjä korona-ajan jäljiltä ja niillä pystytään pitämään kulutusta yllä.

– Pankin korttidata kertoo, että kulutus on pysynyt vahvana myös kesäkuussa hintojen noususta huolimatta. Etenkin palvelut vetävät nyt taloutta ja kulttuuriala piristyi voimakkaasti touko-kesäkuun vaihteessa. Tampereella uusi Nokia Arena tapahtumineen sekä lukuisat festivaalit ja konsertit tulevat osaltaan kasvattamaan alueen taloutta, Tulonen kertoo.

Tampereen toimipaikanjohtaja Tomi Tulonen julkisti tänään jättävänsä paikkansa.