Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Parkkifirma: Tampereen kesätapahtumien yhteydessä tehdään paljon pysäköintivirheitä – "Aivan kuin ihmiset eivät enää muistaisi..."

Lähiviikkoina Tampereella järjestetään useita suosittuja kesätapahtumia. Tammerfest, konsertit Ratinan stadionilla, Sorsapuisto Live sekä Blockfest vilkastuttavat kaupunkia mutta samalla ruuhkauttavat tapahtuma-alueiden läheisiä pysäköintialueita ja kadunvarsia, ennustaa pysäköintiyritys ParkkiPate.

ParkkiPaten mukaan Tampereen suosittujen kesätapahtumien yhteydessä tehdään paljon pysäköintivirheitä. Pandemian aikana pysäköintisäännöt ovat unohtuneet osalta tamperelaisia autoilijoita. 

– Heti, kun autojen määrä lisääntyi yhteiskunnan avauduttua, myös pysäköintivirheet alkoivat lisääntyä Tampereella. Aivan kuin ihmiset eivät enää muistaisi, että täytyy noudattaa pysäköintisääntöjä, ParkkiPate Oy:n toimitusjohtaja Christian Metsäranta sanoo tiedotteessa. 

– Tänä kesänä moni lomailee Pirkanmaalla. Suosittelemme kesätapahtumaan autolla saapuvia kartoittamaan alueen pysäköintimahdollisuudet etukäteen ja tarvittaessa jättämään auton hieman kauemmas. 

Nykyään yhä useampi kesätapahtuma tarjoaa kävijöille valvotun pysäköintialueen. Metsärannan mukaan yleisin syy muuttaa kesätapahtuman tai matkailukohteen pysäköintialue maksulliseksi on se, että alueen omistaja haluaa saada alueestaan tuottoja. 

– Lisäksi maksullinen pysäköinti lisää alueen turvallisuutta: valvotulla alueella ei pysäköidä kuin ”villissä lännessä”, ilkivaltaa esiintyy vähemmän ja pysäköinnistä saatavat tuotot on mahdollista käyttää alueen kunnossapitoon sesongin jälkeen, Metsäranta sanoo.  

Valvottu pysäköinti ohjaa alueen käyttöä ja lisää Metsärannan mukaan turvallisuutta. 

– Pysäköintiä valvotaan, jotta asukkaat pääsevät ajamaan kiinteistöihinsä. Suurten joukkojen liikkuessa onnettomuusriskit aina kasvavat. On olennaista, että pelastusajoneuvot pääsevät kulkemaan alueella ilman esteitä, Metsäranta sanoo. 

Metsärannan mukaan moni autoilija ei tiedosta, kuinka tärkeää on pysäköidä sääntöjen mukaan. 

– Jos pysäköi pelastustielle, ei välttämättä tule ajatelleeksi, että auto voi aiheuttaa vaaratilanteen. Väärinpysäköity auto voi olla turvallisuusriski, jos se estää ambulanssin tai paloauton liikkumisen alueella. Riskitilanne syntyy myös, jos auto tukkii alueen liikennettä estämällä muiden autojen pääsyn alueelle tai alueella liikkumisen.    

ParkkiPaten tilastojen mukaan lähes joka kymmenes valvontamaksun saaneista autoilijoista jättää autonsa johonkin muualle kuin merkitylle paikalle. Pysäköinti merkittyjen paikkojen ulkopuolelle on viidenneksi yleisin valvontamaksun aihe.  

Vaikka yksityisalueella näkyisi tyhjä paikka, ei se ole automaattisesti käytettävissä. Vapaa paikka saattaa olla varattu jonkun toisen käyttöön. Silloin vierestä löytyy kyltti varauksesta.

Pysäköinti ilman alueella pysäköintiin oikeuttavaa tunnusta on ParkkiPaten tilastojen mukaan yllättävän yleistä. Se on toiseksi yleisin valvontamaksun syy, johon syyllistyy keskimäärin joka viides valvontamaksun saaneista.   

Pysäköinnin maksullisuus herättää aika ajoin keskustelua. Maksuilla on kuitenkin hyvä peruste, sillä niistä kertyviä varoja käytetään alueen ylläpitoon, Metsäranta muistuttaa tiedotteessa.

– On hyvä muistaa, että pysäköintipaikasta maksaa aina joku: esimerkiksi kiinteistön asukas tai alueella toimiva yritys. Aluetta hoitava yritys joutuu huolehtimaan muun muassa kävijämassojen jälkeensä jättämistä roskista ja alueiden kunnostuksesta.  

– Vain harva parkkipaikka on nykyään ilmainen ainakaan kaupungissa. Kun jaossa on vain niukkuutta, eli paikkoja on vähemmän kuin käyttäjiä, pysäköintiä on välttämätöntä ohjata yhteisillä säännöillä.