Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tämä prosentti yllätti asiantuntijat: verkkokaupan kasvu jatkunut nopeana – "Kynnys lähteä autolla ostosmatkoille vähääkään pidemmälle on selvästi noussut "

Verkkokauppa on jatkanut toisella vuosineljänneksellä kasvuaan, kertoo uunituore Verkkokauppaindeksi.

Verkkokauppaindeksin takana on tamperelainen Vilkas Group.

– Alkuvuonna tehtiin suuria varautumisostoksia, nyt odotimme jopa lievää supistumista. Bensan kalleus kuitenkin suuntaa ostoksia verkkoon, kertoo Vilkas Groupin toimitusjohtaja Markku Korkiakoski tiedotteessa.

Yli 2000 suomalaisen verkkokaupan reaaliaikaista myyntiä seuraava Verkkokauppaindeksi kertoo 8,5 prosentin euromääräisestä myynnin kasvusta toisella vuosineljänneksellä.

– Kynnys lähteä autolla ostosmatkoille vähääkään pidemmälle on selvästi noussut ja siksi ostetaan mieluummin verkosta. Vaikka nyt ostetaan verkosta jo harvemmin kuin korona-aikana, niin kertaostokset ovat reippaasti isompia

Matkahuollon toimitusjohtaja Janne Jakola yhtyy arvioon odotusten ylittymisestä. Kuluttajatrendit eivät olisi muuten nyt tukeneet verkkokaupan kasvua.

– Ensinnäkin koronan siirtyminen taka-alalle ohjaa kulutusta enemmän palveluihin. Siihen päälle sodan ja kriisien värittämä maailmantilanne tekee ihmiset varovaisemmiksi. Nämä trendit yhdessä olisivat hyvin voineet johtaa verkkokaupan kannalta paljon hankalampaan tilanteeseen. Myös meidän käytössämme olevien tietojen mukaan bensan hinta näyttää vähentäneen kuluttajien ostosmatkoja ja käänteisesti siirtäneen kauppaa verkkoon, muotoilee Jakola tiedotteessa.

Korkiakoski korostaa, että verkkokaupan lisääntymisellä on ympäristövaikutuksia, varsinkin jos kuljektuksia ajetaan mahdollisimman vähäpäästöisellä kalustolla.

– Verkkokaupan keskitetyt kuljetukset ovat jo nyt huomattavasti ilmastoystävällisempi vaihtoehto, kuin helposti monikymmenkertainen määrä yksittäisiä ostosmatkoja. Ilmastoa ja vastuullisuutta voidaan pohtia myös verkkokaupan fyysisen sijainnin perusteella. Lähellä tuotetut kotimaiset verkkokauppapalvelut ja ilmastoystävällinen logistiikka ovat vastuullisen kuluttajan valinta. Etenemme oikeaan suuntaan, kun vastuulliset toimijat kuten Matkahuolto siirtyvät kohti kokonaan päästöttömiä kuljetuksia, toteaa Korkiakoski.