Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tärkeä tamperelainen | Elita Tsetseniasta rokottaa Hatanpäällä – "Esimerkiksi nuorten kanssa ollaan vähän varovaisempia ettei painosteta mihinkään"

Kiire on sopivaa. Kun ruuhkaa tulee niin tiedän, että 15 minuutissa jono on purettu, sanoo Hatanpään rokotustyksikössä viihtyvä Elita Gulaeva.

Tärkeä tamperelainen

Juttusarjassa Voionmaan koulutuskeskuksen journalismin opiskelijat esittelevät tärkeitä tamperelaisia, jotka tekevät Tampereesta paremman paikan meille kaikille.

21 vuotta sitten 8-vuotias tyttö saapui Suomeen.

Hän joutui perheensä kanssa pakenemaan sotaa kotimaastaan Tsetseniasta. Hänen nimensä on Elita Gulaeva, ja nyt sairaanhoitajan asuun sonnustautunut nainen kertoo hymyssä suin työstään Hatanpään rokotusyksikössä.

Viime vuoden lopussa sairaanhoitajaopiskelijoiden sähköpostiin kilahti viesti, jossa haettiin työntekijöitä vasta avautuvaan Hatanpään rokotusyksikköön.

Silloin opiskeluiden ohella Pitkäniemen psykiatrisessa sairaalassa työskentelevän Elita Gulaevan mielenkiinto heräsi. Rokottaminen oli Gulaevalle entuudestaan tuntematonta, mutta innokkaana oppijana hän päätti tarttua tilaisuuteen.

Kyseessä oli vain kolmen päivän mittainen työjakso, mutta jo toisena päivänä Gulaeva päätti, että haluaa jäädä Hatanpäälle pidemmäksi aikaa. Rokottajista oli silloin pulaa, joten työsuhteen jatkamisesta ei tarvinnut pitkään neuvotella.

– Tykästyin tähän paikkaan ihan heti! Porukka on aivan mahtava ja työ on tosi mieluisa, Gulaeva kertoo innoissaan.

Pikku bossiksi sanotaan välillä.

Työssä pääsee kohtaamaan myös paljon erilaisia ihmisiä eri taustoista. Ihmisillä on eri asenteita koronarokotuksia kohtaan, joten asiakkaat tulee kohdata tilanteen vaatimalla tavalla.

– Esimerkiksi nuorten kanssa ollaan vähän varovaisempia ettei painosteta mihinkään, Gulaeva avartaa.

Innostus ja motivaatio huokuu naisesta. Vaikka työsuhdetta ei ole pitkään takana ja opinnot ovat vielä kesken, on Gulaeva saanut paljon lisää vastuuta. Ensin hän alkoi perehdyttämään uusia työntekijöitä ja pian hän siirtyi hoitamaan hallinnollisia tehtäviä osastonhoitajan rinnalle.

– Pikku bossiksi sanotaan välillä, Gulaeva nauraa.

Vaikka rokotusyksikössä on välillä kiirettä, ei Gulaeva koe työtään liian kuormittavaksi.

– Kiire on sopivaa. Kun ruuhkaa tulee niin tiedän, että 15 minuutissa jono on purettu.

Hatanpään rokotusyksikkö on auki vain kymmenen tuntia päivässä, joten työpäivät eivät pääse venymään liiallisuuksiin. Vuoden alusta kiire on myös hellittänyt rokotettavien vähentyessä.

Tie sairaanhoitajaksi alkoi lähihoitajaopinnoista lukion jälkeen. Teoriatuntien alkaessa hän huomasi, että ihmisen elimistön toiminta on todella kiehtovaa.

– Oli tosi jännä ymmärtää, mistä oireet johtuu. Tuntui siltä, että saan koottua sen palapelin, Gulaeva muistelee.

Mieltä askarrutti kuitenkin se, ettei lähihoitajia opetettu niin yksityiskohtaisesti, mitä tiedonjanoinen Gulaeva olisi halunnut. Niinpä seuraava askel oli kohti sairaanhoitajakoulua. Välissä naiselle syntyi kuitenkin pieni tyttö lapsi, joten opiskeluiden aloitus viivästyi kolmella vuodella.

Nyt kolmen vuoden opinnot on tulossa päätökseen ja 29-vuotiaasta energiaa hehkuvasta Gulaevasta huomaa, että hän löytänyt ammattinsa. Yksinhuoltajaäitinä ja työssä käyvänä naisena opiskeluaika ei ole ollut helppoa, mutta lopussa kiitos seisoo.

– Tämä opiskelu, ammatti ja oman ammatti-identiteetin kasvu motivoi menemään eteenpäin, Elita Gulaeva kiteyttää.