Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teatteriarvio | Mari Turusen Äite on huippusuoritus – "Viisikymppinen näyttelijä muuntuu vanhukseksi hämmästyttävästi"

Suomen hevonen laukkasi yhä katsojien sydämiin Pyynikin kesäteatterissa lähes 20 vuotta ensiesityksen jälkeen

Teatteriarvio

Sirkku Peltolan vuonna 2004 julkaisema näytelmä Suomen hevonen on kestänyt hyvin aikaa. Euroopan Unioniin liittymisen vuosista on edetty, mutta maanviljelijät ovat yhä pahemmassa ahdingossa. Ihmissuhdeongelmat ja perheen sisäiset ristiriidat ovat tietysti ikuisia.

Lähtötilanteessa Kotalan ydinperhe on jo natissut liitoksistaan. Aili ja Lassi ovat eronneet, mutta asuvat yhä samassa maatalossa. Kummallakin on oma ovi ja keittiön vesiämpäreissä nimet isoilla kirjaimilla.

Heidän 12-vuotias tyttärensä Jaana tuo ystävänsä Kirsikaisan kanssa nuorekasta vauhtia, Lassin uusi pankkineiti-ystävä tuulahduksen kylältä ja ulkomailtakin. Aikamiespoika Kai pursuaa toinen toistaan hullumpia ideoita, mutta ei saa elämästä kiinni. Vahvana matriarkkana taloa hallitsee vanharouva Äite.

Peltola on aina pienen ihmisen puolella.

Kun talon vanha Suomen hevonen Harmo pitäisi lopettaa, kauhistuttaa hautausmaksu. Kai keksii, että Harmo myydään Pohjois-Italian ravintolaan. Mukaan saadaan myös muut kylän hevoskaakit, mutta Sisilian-kuljetukseen tulee yllättävä käänne.

Sirkku Peltola kirjoitti Suomen hevoselle jatko-osat Yksiöön en äitee ota, Lämminveriset ja Hevosten keinu. Ensi vuonna TTT:ssa saa ensi-iltansa viides osa Kotalan perheen elämästä.

Pikku Jättiläisestä vuonna 1985 alkanut ura on tuottanut lukemattomia hienoja näytelmiä, joissa Peltola on aina pienen ihmisen puolella. Hänen kielensä on ainutlaatuista: hersyvää, hauskaa ja tragikoomista.

Erityisen tarkkaa ja iskevää on Äiten puhe; hänen repliikkinsä ovat osuvia ja lempeän piikikkäitä. Mari Turunen on ensi kertaa Äiten roolissa ja tekee huipputyön. Viisikymppinen näyttelijä muuntuu vanhukseksi hämmästyttävästi.

Erinomainen on koko työryhmä. Tuire Saleniuksen Aili on tuttu jo TTT:n esityksistä ja hän tekee nytkin todella taitavasti osaansa alistuneen entisen vaimon.

Juhani Laitalan Lassi on juureva talon isäntä, joka yrittää pärjätä uusien EU- säädösten kanssa, mutta rajansa kaikella. Teija Auvinen hänen Mervi-ihastuksenaan muuttuu uskomattomasti tehdessään pienen Baltian reissun. Miia Selin ja Petra Ahola ovat hurmaavia esiteinejä tansseineen.

Entäs Aimo Räsäsen Kai! Kun hän kurvailee Harley-Davidsonilla hiukset hulmuten, katsomo kohahtaa.

Hannu Lindholmin oivaltava lavastussuunnittelu tuo näyttämölle kaksi samanlaista keittiötä – harvinainen, mutta toimiva ratkaisu. Marjaana Mutasen puvut hurmaavat tyylillään ja Jarkko Tuohimaan äänisuunnittelu on jälleen onnistunut.