Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntomessut | Naantalin asuntomessuilla luonto tulee sisään asti, katso kuvat – Tarkimmin alueella on säännelty jouluvaloja

Asuntomessut avautuvat jälleen tänään perjantaina. Tämänvuotinen messualue rakentuu Naantaliin komeaan saarimaisemaan.

Alueen suunnitellut arkkitehti Oscu Uurasmaa kertoi torstaisessa mediapäivässä, että kiinnitti jo ensimmäisellä suunnittelukäynnillään huomiota alueen jylhiin kallioihin ja upeaan luontoon.

– Siitä lähtien tavoite olikin selvä: saaristoluonnon äänen tulee jäädä kuuluviin. Kauniiden kallioiden varaan on hyvä rakentaa, ympäröivät maisemat pitää hyödyntää ja alueen luonto tukea. Alueen kasveiksi halusin vain luontaisia lajeja ja pörriäisiä suosivia lajeja. Jokaiselta tontilta pitää olla suora pääsy luontoon.

Itse kohteiden suunnittelijat ovat toteuttaneet visiota Uurasmaan mukaan jopa odotuksia paremmin.

– Olen onnellinen mies, Uurasmaa aloitti puheenvuoronsa.

Messuilta parhaiten mieleen jäävät juuri maisemat, sillä ne tulevat taloissa melko kirjaimellisesti sisään asti.

Maisemilla herkutellaan kohteissa valtavilla ikkunapinnoilla. Kallioiset ja mäntyiset maisemat avautuvat niin lieden äärestä kuin saunan lauteilta tai suihkustakin. Makuuhuoneissa on jopa koko seinän kokoisia ikkunoita.

Olen onnellinen mies.

Arkkitehti Osku Uurasmaa

Terassit ovat isoja ja monilla niistä asukkaat pääsevät myös pulahtamaan poreammeeseen.

Myös sisätilojen sävyt ovat saaneet innoituksensa ympäröivistä maisemista. Sisustukset ovat pääosin hyvin pelkistettyjä.

Alue on rakennettu kallioita myötäillen ja mahdollisimman vähän puita kaataen. Moni näytteilleasettaja kertoo, että talojen sisustus on hankittu pitkälti paikallisilta tuottajilta – esimerkiksi vuokratalo Lounatuulen Metsässä osa huonekaluista on rakennettu alueella aiemmin kasvaneista puista.

Vaikka jokainen rakennuttaja on tehnyt omat ratkaisunsa, messualueesta jää hyvin yhdenmukainen vaikutelma.

Oscu Uurasmaa kertoi, että alueen rakennustapaohjeissa on määritelty rakennusten ulkomuotoa ja teknisiä ratkaisuja sekä pihasuunnittelua.

– Tarkimmin ohjeessa on määritelty jouluvaloista – ne eivät saa olla vilkkuvia.

Messualueen visio ulottuu vuoteen 2070.

– Kyllä näiden rakenteiden ja rakennusten tulee olla käytössä vielä 50 vuoden päästä, Uurasmaa kertoi.

Alueen erikoisuuksista Osku Uurasmaa halusi nostaa esiin neljä yksityiskohtaa.

Ensinnäkin alueella sijaitsevan suon, jota pidetään kosteana ohjaamalla osa alueen hulevesistä suolle.

Toinen Uurasmaata lämmittävä yksityiskohta on jo aiemmin julkisuudessa esiintynyt rantasaunarivitalo.

Kolmanneksi hän nostaa esiin aurinkolämmön. Auringostaan kuuluisassa Naantalissa asuntomessualueen rantaan nousi aurinkoenergiapuisto älymuuntamoineen. Aurinkoenergiaa tuotetaan rannan katoksissa. Aurinkovoimala sekä älymuuntamo tuottavat sähköä messukoteihin. Optimaalisen paisteen aikana Asuntomessualueen aurinkopaneelien sähköntuotto voi olla jopa kulutusta suurempaa.

– Se toi juuri oikean lisän alueelle, kun energia-asiat ovat pinnalla.

Myös kohteissa itsessään on mietitty energia-asioita tarkasti: on maalämpöä, ilmalämpöpumppuja ja aurinkopaneeleita. Erikoisuuksiinkin voi tutustua: esimerkiksi Asunto-osakeyhtiö Lounakallion peltikate yllättää, sillä tavalliselta peltikatolta ja -seinältä näyttävällä materiaalilla on sähköä tuottava aurinkopaneelikalvo.

Neljänneksi Uurasmaa mainitsee alueella järjestetun koululaisten linnunpönttökisan.

Oikaisu 18.7. klo 20.50. Korjattu Oscu Uurasmaan nimi oikein.