Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesätöissä | Mikko Kouki huhki Pasilan aseman rakennustyömaalla – Myös salamit, tiskit ja Tiimari tulivat tutuiksi kesätöissä

Ennen kuin Mikko Koukista tuli näyttelijä, hän ehti olla mukana Pasilan vanhan aseman rakennustöissä.

Kesätyökaverina oli toinen tunnettu näyttelijä Eero Aho.

– Olimme rakennussiivoojina Pasilan vanhan aseman työmaalla. Putsasimme kaakeleita betoniroiskeista ja siivosimme pölyisiä varastoja, Kouki, 54, muistelee vuonna 1990 valmistuneen ja nyt jo puretun aseman rakentamista.

Rakennustyömaat tulivat Koukille nuoruuden kesätöissä muutenkin tutuksi. Hän muistaa olleensa "raksalla" ainakin paahtimorakennuksen katolla, repimässä nauloja uusiokäyttöön pattingeista ja useissa villoitustöissä.

– Voi kuvitella, miten paljon iho tykkäsi villoittamisesta. Tein ylipäätään sellaisia hommia, joita oikeat ammattilaiset eivät ehkä halunneet tehdä, Mikko Kouki naureskelee.

Mies oli myös makkaratehtaalla salamien valmistuksen liukuhihnalla, Tiimarin varastolla ja Helsingin kaupungin puisto-osastolla.

Tutuksi tulivat myös palveluammatit.

– Olin kesätöissä tiskaajana ja tarjoilijana muun muassa Helsingissä Kahdessa kanassa, Amigossa ja Tamminiementien kahvilassa, Kouki kertoo.

– Tiskaaminen oli kivaa, koska siinä sai tehdä töitä itsenäisesti, näyttelijä-ohjaaja jatkaa.

Koukin ensimmäinen teatterialan kesätyö oli 16-vuotiaana Turun Samppalinnan kesäteatterissa. Kesä 1984 on jäänyt Koukin mieleen siksikin, että hän asui silloin ensimmäistä kertaa yksin ilman vanhempia.

Mikko Kouki käytti kesätöistä ansaitsemiaan varoja muun muassa interreilaamiseen. Aivan yhtä tärkeää rahan lisäksi oli elämänkokemuksen rikastuttaminen. Kouki on ammentanut lukuisista erilaisista kesätöistä aineksia näyttelijätyöhönsä.

– Näin 1980-luvun alussa esimerkiksi rakennustyömailla työkulttuurin, joka oli täysin erilainen kuin nyt on. Työturvallisuudesta ei paljon puhuttu ja viikonlopunvietto alkoi perjantaina kesken työpäivän, hän muistelee.

– Muistan yhä kesätöissä tapaamiani ihmisiä ja ulkoa heidän sanontojaan, Kouki sanoo.

Turun kaupunginteatterin taiteellisena johtajana työskentelevä Mikko Kouki on nytkin kesätöissä. Hänen ohjaamansa Murhan ja rakkauden käsikirja herrasmiehille oli viime viikonloppuna ensi-illassa Törnävän kesäteatterissa Seinäjoella.