Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kanadanhanhipoikueen yli ajettiin tahallaan moottoriveneellä – Lintuyhdistys: Poikasia jahdataan koirilla, polkupyörillä, jousipyssyillä, kivillä...

Sastamalassa yritettiin vahingoittaa kanadanhanhia ja niiden poikasia, kertoo Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys Pily.

Yhdistys sai silminnäkijätiedon tapahtumasta, jossa moottoriveneilijä ajoi kovalla vauhdilla toistuvasti useaan otteeseen kahden kanadanhanhiperheen päälle ja aivan hanhien vierestä. Poikasia oli kymmnenkunta.

Tapaus sattui sunnuntaiaamuna Sastamalassa Kulovedellä Nokian ja Sastamalan rajan tuntumassa, jossa uiskenteli kaksi kanadanhanhiperhettä. Silminnäkijän mukaan paikalle veneellä tullut mieshenkilö suuntasi uivia kanadanhanhia kohti. Hän toisti lähestymisen kovalla vauhdilla useaan otteeseen ajaen kanadanhanhien sekaan.

Kun toinen veneilijä saapui alueelle, moottoriveneilijä poistui vaivihkaa paikalta. Pilyn mukaan epäselvää on, menehtyikö kanadanhanhien ahdistelun tuloksena hanhia.

Kanadanhanhi on riistalaji, jonka metsästysaika on pelloilla 10.–20.8.2022 ja muutoin 20.8.–31.12. Rauhoitusaikana riistaeläintä ei saa metsästää tai vahingoittaa eikä soidinta, pesintää tai poikasia saa häiritä. Näin ollen riistalinnut ovat metsästyskauden ulkopuolella samanlailla rauhoitettuja kuin rauhoitetut linnut luonnonsuojelulailla.

Sastamalan tapauksesta on tehty tutkintapyyntö poliisille.

Pilyn mukaan vastaavanlaisia tapauksia tulee tietoon Pirkanmaalta vuosittain. Emolintuja ja poikasia pyritään tarkoituksellisesti häiritsemään tai vahingoittamaan esimerkiksi päästämällä koiria irti lintujen joukkoon, ajamalla polkupyörillä lintujen päälle, ampumalla lintuja jousipyssyillä ja heittelemällä lintuja kivillä. Vesilintuja ja niiden poikasia ahdistellaan veneillä tai muilla vesikulkuneuvoilla.