Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sadevesikaivoille jatkoa: pian videoidaan lätäköitä rankkasateella ja kuvataan kadonneita betoniporsaita rahasta – "30 senttiä on osoittautunut sopivaksi palkkioksi..."

Kuvatusta sadevesikaivon kannesta luvattu 30 senttiä villitsi. Kansia kuvattiin tuhansia enemmän, kun niitä tiedettiin edes olevan.

Tamperelaiset saattavat pian päästä kuvaamaan rahapalkkiota vastaan esimerkiksi lätäköitä, puistonpenkkejä ja betoniporsaita.

Taustalla on viime viikolla järjestetty sadevesikaivojen kuvauskampanja, jonka suosio järjestäjät ällikällä.

Mobiilipeli Crowdsorsan avulla toteutetussa kampanjassa jokaisen ritiläkantisen sadevesikaivon kannen ja linjakuivauskourun ensimmäiselle kuvaajalle luvattiin 30 senttiä.

Jo ensimmäisen päivän aikana viime viikon maanantaina yli 700 sovelluksen ladannutta lähetti yli 23 500 kuvaa.

– Kyllä tämä yllätti. Kuvaustehtävää oli tarkoitus jatkaa syksyyn saakka, mutta nyt se suljettiin ensimmäisen päivän jälkeen, kun oli oletettavaa, että kaikki Tampereen sadevesikaivojen kannet on jo kuvattu, kertoo kampanjan toteuttamisesta vastanneen Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Toimitusjohtajan mukaan ahkerimmat kuvaajat lähettivät 300 kuvaa, joten suurimmat tilit kuvaamisesta nousivat noin 100 euroon. Rahoja aletaan tilittää tileille tämän kuun aikana, kunhan kuvat on ensin käyty läpi.

30 senttiä on osoittautunut sopivaksi palkkioksi.

Pajun arvion mukaan yli 23 000 kuvan joukkoon on päätynyt jonkin verran kuvia samoista kaivoista ja umpikantisista sadevesikaivoista, joita nyt ei kuvattu. Toimitusjohtaja arvelee tässä vaiheessa, että hyväksyttäviä 30 sentin korvaukseen oikeuttavia kuvia eri kohteista on noin 19 000–20 000.

Etukäteistiedon mukaan kaupungissa piti olla vain noin 15 000 sadevesikaivoa ja -kourua. 30 sentin palkkiolla niitä löytyi lopulta tuhansia enemmän. Tampereen kaupungin hulevesiasiantuntija, erikoissuunnittelija Pekka Heinosella on erotukselle selitys.

– Kaupungin hulevesijärjestelmää ovat vuosikymmenten aikana rakentaneet monet eri toimijat, eivätkä kaikki ole koskaan päätyneet karttoihin ja tietokantoihimme.

Heinosen mukaan nyt kerätty tieto on arvokasta, sillä puutteelliset tiedot kaupungin hulevesijärjestelmästä saadaan näppärästi ajan tasalle.

Erikoissuunnittelija kertoo olevansa häkeltynyt siitä, miten tieto saatiin kerättyä yhdessä päivässä. Jos maksettavia kohteita on arvioitu määrä, tulee hinnaksi 6 000–7 000 euroa. Mikäli sadevesikaivoja olisi kierretty ulkopuolisena urakkana tai virkamiestyönä, olisi operaatio kestänyt jopa vuosia ja hinta olisi sen mukainen.

– Joukkoistaminen on tällaisissa oikein näppärä tapa, kehuu Heinonen.

Crowdsorsan ja sen käyttäjien kanssa on suunnitteilla toinenkin operaatio lisätietojen saamiseksi Tampereen sadevesien liikkeistä. Syksyllä kuvauspalkkiota saattaa olla tarjolla lätäköiden ja uriin kertyvän veden videoimisesta rankkasateella.

– Jos pystymme ennakoimaan rajuilman, niin voimme avata tehtävän. Näin pystymme saamaan tarkkaa tietoa siitä, mihin lätäköitä rajuilmoilla syntyy ja miten vesi käyttäytyy.

Pajun mukaan autosta otettava videokuva kertoo veden kertymisestä uriin. Tarkoituksena on se, että kuvattua kilometriä kohti olisi tienattavissa jopa 5 euroa keräämällä mobiilipelissä Pacman-hengessä rahan arvoisia virtuaalihedelmiä.

Crowdsorsa järjesti viikonloppuna Pirkanmaalla saman kaltaisen joukkoistetun pyöräteiden kuntokartoitustapahtuman yhteistyössä Väyläviraston kanssa. Tässä tienattavissa oli 2 euroa kuvattavaa kilometriä kohti. Kun kilometrejä oli 400, oli palkkioeuroja jaossa yhteensä 800.

– Palkkio on määritettävä niin, että se motivoi, mutta toisaalta ei johda huijausyritykseen tai turvallisuusriskeihin, sanoo Paju.

Myös 30-senttisiä saatetaan jahdata vielä tänä vuonna. Tampereen kaupungin kanssa on käyty keskusteluja muun muassa puistonpenkkien, kaupunkipuiden ja betoniporsaiden sijantien ja kunnon selvittämisestä kuvauskampanjalla.

– 30 senttiä on osoittautunut sopivaksi palkkioksi, kertoo toimitusjohtaja.