Tampereen kaupunki on julkaissut suunnitelman luontokadon ehkäisemiseksi.
Luonnon monimuotoisuusohjelma kattaa vuodet 2021–2030.
Luontokato eli luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen on maailmanlaajuinen ongelma, jolla on mittavia terveydellisiä, taloudellisia ja yhteiskunnallisia vaikutuksia myös paikallisesti.
LUMO-ohjelman suunnitelmassa esitetään keskeiset toimenpiteet, joilla kaupunki pyrkii turvaamaan ja parantamaan luonnon monimuotoisuutta Tampereella.
Luonnon monimuotoisuus tarkoittaa erilaisten ekosysteemien, lajien ja geenien kirjoa, joka ylläpitää elämää maapallolla. Luonnon monimuotoisuus köyhtyy ennennäkemättömällä ja kiihtyvällä vauhdilla eri puolilla maailmaa, myös Tampereella.
Luontokadon hinnaksi on laskettu vuoteen 2050 mennessä maailmalaajuisesti jopa 14 biljoonaa euroa vuodessa, mikäli kehitys jatkuu nykyisen kaltaisena.
Luontokadolla on myös suora kytkös ihmisten terveyteen: ympäristön mikrobiston köyhtyminen on yhteydessä immuunipuolustuksen heikentymiseen sekä allergioiden ja autoimmuunisairauksien yleistymiseen.
– Olemme isojen asioiden äärellä luontokadon kanssa. Sekä taloutemme että terveytemme on vahvasti kytkeytynyt luonnon tilaan niin paikallisesti kuin maailmanlaajuisestikin. Ilmastonmuutoksen ja luontokadon yhteisvaikutukset ovat mittakaavaltaan suuria ja vaikeasti ennakoitavia. Myös Tampereella luonnon monimuotoisuuden tila voi vaikuttaa siihen, miten lähiluonto kestää ja toipuu esimerkiksi ilmastonmuutoksen myötä lisääntyvistä sään ääri-ilmiöistä, sanoo Tampereen kaupungin ympäristösuunnittelija Anni Nousiainen Tampereen kaupungin tiedotteessa.
Kaupungin kasvu heikentää usein luonnon monimuotoisuutta. Luonnon monimuotoisuuden vaalimisen ja parantamisen tavoitteet ovat monesti ristiriidassa kaupungin kasvuun liittyvien tavoitteiden kanssa.
Ristiriitatilanteilta ei kuitenkaan voida välttyä. Niiden ratkaisemisessa poliittista päätöksentekoa ohjaavat kaupunkistrategia ja pormestariohjelma. Näiden ohjaavien dokumenttien hengen mukaisesti kaupungin kasvu pyritään toteuttamaan kestävästi ja siten mahdollisimman paljon luontoa säästäen ja arvostaen.
– On löydettävä erilaisia ratkaisuja, joilla turvaamme ja lisäämme luonnon monimuotoisuutta kaupungin kasvusta huolimatta. Ohjelmaan on koottu runsaasti luontoa rikastavia toimenpiteitä yhteistyössä kaupungin eri yksiköiden kanssa. Ohjelman myötä luonnon monimuotoisuuden huomioinnin tasoa nostetaankin kaupungin toiminnassa kauttaaltaan, kertoo Anni Nousiainen.
Osalla toimenpiteistä parannetaan esimerkiksi kaupungin metsien ekologista tilaa, kun taas osa toimenpiteistä kohdistuu tiiviimmin rakennetun ympäristön luonnon monipuolistamiseen tai jo heikentyneiden elinympäristöjen ennallistamiseen.
Luontoarvot ja virkistysalueet ovat tärkeitä ja merkityksellisiä myös kuntalaisten arjessa. LUMO-ohjelma korostaa näiden arvojen huomioimista maankäytössä, rakentamisessa ja muissa kasvun edellyttämissä asioissa.