Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taksiyrittäjät vaativat Suomeen taksitarkastajia – Kansalaisaloitteen mukaan alalla rehottaa jopa törkeä rikollisuus

Suomeen tarvitaan taksien tehokkaampi ja uskottavampi viranomaisvalvonta. Näin näkevät taksialan ammattilaiset, jotka ovat panneet tänään maanantaina alulle uuden kansalaisaloitteen.

Aloitteessa vaaditaan, että Liikenne- ja viestintäviraston Traficomin yhteyteen perustetaan uusi taksitarkastajayksikkö.

Allekirjoittajien mukaan taksitarkastajia tarvitaan, koska vuoden 2018 taksilakiuudistus romutti suomalaisen taksialan.

– Alalle ja katukuvaan alkoi ilmestyä laajamittaista harmaata taloutta, järjestyshäiriöitä, ammattitaidon puutetta sekä röyhkeää rikollisuutta asiakkaiden ryöstöhinnoittelusta kilpailevien kuljettajien uhkailuun ja taksiyrittäjien elinkeinonvapauden rajoittamiseen, aloitteen perusteluissa sanotaan.

Viime vuonna voimaan tullut niin sanottu korjaussarja ei yrittäjien mukaan tuonut tilanteeseen pelastusta ja suomalaisten luottamus takseihin on heikentynyt.

Allekirjoittajien mukaan vahva valvonta parantaisi tilannetta.

– On myös julkishallinnon varojen ja kansalaisten verovarojen osalta kallista, että poliisin resursseja joudutaan kohdentamaan taksien perusvalvontatyöhön. Onhan työ tuolloin pois poliisin vielä vakavammista tehtävistä, aloitteessa sanotaan.

Taksitarkastajille pitäisi aloitteen mukaan antaa laajat toimivaltuudet antaa huomautuksia ja sakkorangaistuksia sekä tarvittaessa lopettaa taksiyrityksen/taksiyrittäjän/taksinkuljettajan liikennöinti ja toiminta, jos tilanne laiminlyönneistä johtuen niin vaatii.

Taksitarkastajilla tulee aloitteen mukaan olla pääsy kaikkiin olennaisiin rekistereihin taksitoimijoita koskien, esimerkiksi taksiliikenneluvista rikosrekisteri- ja verovalvontatietoihin.

Aloitteen ensimmäiset allekirjoittajat ovat Lähitaksista viestintäpäällikkö Sakari Lauriala ja taksinkuljettaja Petra Kollanus sekä taksiyrittäjä-laadunvalvojat Nur Abdiqafar, Matti Karhulahti ja Pauli Marjakangas.

Aloite on kerännyt maanantain aikana allekirjoituksia tasaiseen tahtiin ja hieman ennen kello 13 kannattajia oli kertynyt runsaat 240.