Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keikka-arvio | Sauna Open Airin päätös oli täyttä rautaa aamusta iltaan – Katso kaikki kuvat: Danko Jonesin kaikkien aikojen poseeraus, Olli Herman Sonny Crockettina, Skid Row'n ruotsalaislaulaja kehuu Suomea...

Lauantaii koitti Sauna Open Airissa kuumana, kun päälavalla löylyä heitti Mokoma kukon kiekuessa aikaisen aamun kunniaksi. Pohja on nähty -kappale aloitti setin ja pian jo hyvästeltiin heinäkuuta, vaikka vielä alkukuuta eletäänkin. Yleisön tanssitaitoa tiedustellen Mokoma jatkoi Pahaa verta -kappaleellaan, joka synnytti päivän ensimmäisen pitin. Yhtyeen suunnasta kuitenkin kommentoitiin, että lienee vaikeaa olla mosh pitissä, kun on vielä aamukahvi kädessä. Uudempaa ja vanhempaa tuotantoa sekoitellen Mokoma eteni muun muassa ajankohdan huomioiden melko äänekkään yhteislaulutuokion aikaansaaneen Punamulta-kappaleen sisältäen. Kuultiinpa vielä se alussa kiekunut ja taustalakanassa ollut Punainen kukko, vahva aloitus lauantaille.

Kakkoslavan ohjelma polkaistiin käyntiin juurihoidolla, kun rockabillyn ja rock n’ rollin fuusio Melrose aloitti settinsä laulaja-kitaristi Tokelan johdolla. Tokela hieman epäili riittääkö yhtyeen raskaus raskaan musiikin festivaaleilla. Totesi kuitenkin perään täyttävänsä kriteerit olemalla henkisesti raskaita. Täyttä dynamiittia ollut setti käsitti muun muassa Loverboy ja It’s in the Bag -kappaleet. Setti päättyi Tokelan sanojen mukaan kaikkien mutsien suosikkikappaleeseen, kun räjähtävä Rich Little Bitch täytti Hakametsän ilmatilan. Jos ei tässä vaiheessa ollut jo vähintään paikat tippuneet hampaista, niin se on ihme. Kuten yleisöstä kuulunut kommentti summasi: ”Perkele, mikä bändi, Voi herran jumala.”

Matka jatkui sukupolvesta toiseen, kun Euroviisuistakin tuttu Cyan Kicks toimitti yleisölle päälavalta popmetalliaan. Melko vauhdikkaan shown yhtye pisti pystyyn laulajansa Susanna Alexandran johdolla. Nähtiinpä setin edetessä myös basisti Leevi Erkkilän suorittama kärrynpyörä basso kaulassaan. Radiohitit Tidal Wave, Gasoline ja viimeiseksi jätetty Euroviisukappale Hurricane osoittivat, että nuorempikin sukupolvi osaa rokata.

Päivän hard rock -osuuden aloitti Reckless Love vieden innokkaan yleisön suoraan 80-luvun pelihalliin uusimman levyn Turborider nimikappaleen aloittaessa seikkailun. Muutenkin uudelta levyltä kuultiin paljon materiaalia syntetisaattorinauhojen pauhatessa jämäkästi soittavan nelikon taustalla. Tältä pohjalta laulaja Olli Herman otti kantaa somessa vellovaan taustanauhakeskusteluun todeten olevan vaikea tuomita sitä, kun eipä heidänkään lavallaan näkynyt kosketinsoittajaa. Reckless Love tuotti Saunan yleisölle hyväntuulisen ja rennon shown. Uusista kappaleista kuultiin muu muun muassa Outrun ja Pepen tiluliluttelulla alkanut Like a Cobra. Lopussa saunaan iskettiin lisää tulta vanhojen hittien Night on Fire ja Hot myötä.

Seuraavaksi palattiin taas askel juurevampaan suuntaan, kun ruotsalainen bluesrock-yhtye Graveyard täytti Hakametsän jyhkeällä ja konstailemattomalla psykedeelisella soundillaan. Koska en yhtyeen materiaalia tunne sen paremmin, niin en lähde kappaleita sen enempää arvuuttelemaan. Vähäeleisesti ja vähillä välispiikkauksilla edennyt yhtye soitti kuitenkin sikäli vahvasti ja tunteella, että sisälle jäi palo tutustua yhtyeen materiaaliin tarkemmin. Suosittelen lämpimästi myös kaikille muille.

Kakkoslavan edusta oli hyvissä ajoin täynnä ennen seuraavaa esiintyjää, joka oli vaasalainen punk-retkue Klamydia. Vesku Jokisen johdolla yhtye täräytti Pohjanmaalla -kappaleella homman käyntiin. Tämän jälkeen samalla poljennolla kaahattiin loppuun asti, kunnes Jokinen ilmoitti, että olisi pari kappaletta jäljellä, mutta enää kahdeksan minuuttia aikaa. Punkbändillehän se ei ole ongelma eikä mikään ja niinpä ilmoille kajahtivat vielä Vaatteet pois -kappale sekä se Klamydian suurin hitti Pienen pojan elämää. Energisesti hoiti Klamydiakin leiviskänsä tänään. Näin on.

Seuraavaksi hard rock -herkkua tarjosi Yhdysvaltalainen pitkän linjan yhtye Skid Row. Jo lähes nelikymppinen yhtye aloitti väkevästi Slave to the Grind -kappaleella. Sille sukupolvelle, joka muistaa, että MTV esitti aikoinaan musiikkivideoita tarjoiltiin paljon herkkua muun muassa Monkey Business, 18 and Life ja I Remember You -hiteillä. Skid Row on siitä erikoinen yhtye, että muu eturivin kolmikko eli Dave Sabo, Rachel Bolan ja Scotti Hill on pysynyt kasassa 80-luvulta lähtien, mutta laulajan paikka on ollut sitäkin tuulisempi. Nykyään laulajan raskasta viittaa kantaa muun muassa H.E.A.T.:sta tuttu Tukholman kasvatti Erik Grönwall, joka liittyi yhtyeeseen alkuvuodesta. Grönwall totesi pitävänsä Suomessa kolmesta asiasta: Sisusta, kauniista naisista ja siitä tosiasiasta, että yksi suomalainen voi juoda enemmän kuin koko Ruotsin väestö yhteensä. Laulajan tontin Grönwall hoiti mallikkaasti ja Skid Row olikin yksi koko viikonlopun kovimmista vedoista näin 70-luvulla syntyneen silmin. Lopussa kuultiin vielä tulevalta albumilta tuore single The Gang’s All Here sekä setin päättänyt Youth Gone Wild. Hyvin upposi uusi single vanhempien kappaleiden rinnalle.

Seuraavaksi vauhtiin pääsi Brittiläinen punkahtava rockyhtye Massive Wagons. Yhtyeen laulaja Baz Mills sinkoili ja hyppi pitkin lavaa elohiiren lailla ja Skid Rown jälkeen tyhjentynyt kenttä alkoi hiljalleen täyttyä kiinnostuneista katsojista. Yhtye selvästi nautti saadessaan esiintyä kaiken maailmalla tapahtuneen jälkeen ja se tarttui myös yleisöön. Back to the Stack -kappaleen aloitettua setin kuultiin seuraavan tunnin aikana muun muassa Hate Me, Glorious ja Nails -kappaleet sekä tuore single Fuck the Haters. Siinäpä oivallinen elämänohje haistattaa ketut vihaajille. Yhtye ja erityisesti Mills oli yksi lauantain energisimmistä ja vauhdikkaimmista. Loppuun yleisöä laulatettiin Twisted Sister -coverilla We’re Not Gonna Take It kunnes tarina sai päätöksensä In It Together -kappaleen myötä.

Sopivasti lauantai-iltaan saapui seuraavaksi Kanadalainen Danko Jones Saturday -kappaleen aloittaessa tiukan hard rockin täyteisen tunnin. Suoraviivaisesti paahtava voimatrio on viihtynyt Suomessa tänäkin kesänä useamman keikan voimin. Ja mikäpä on viihtyessä, kun yleisön vastaanotto on lämmin. Niinpä onkin helppo julistaa olevansa bändissä ja kysyä sopiiko ensimmäisillä treffeillä suudella. Jones muistutti tärkeästä asiasta eli käydä keikoilla ja musiikkiesityksissä tänä vuonna, kun ne taas ovat käynnissä, jotta esimerkiksi festivaaleja järjestetään tulevaisuudessakin. Ainakin tänä viikonloppuna ihmiset vaikuttivat noudattaneen kehotusta jo ennakkoon, sillä melko täyttä alueella oli joka päivänä ja koko viikonloppuna Sauna Open Airissa raskaasta musiikista nautti yhteensä 22 000 kävijää. Timantinkovassa Saunan lauantaissa Danko Jones oli yksi ehdottomista kärkinimistä.

Saunaviikonlopun kakkoslavan ohjelmiston päätti ruotsalainen hard rock -suuruus Hardcore Superstar, joka paahtoi täysillä setin aloittaneesta Catch Me If You Can -kappaleesta lähtien. Tänään oli liikkuvien laulajien päivä, sillä Jocke Bergkin pörräsi ympäri lavaa väkkäränä. Yleisö oli hurmioituneena mukana yhtyeen menoissa, soiton tahkotessa tanakasti. Myös tämä yhtye nautti selvästi, kun oli päässyt yleisön eteen, joka tuntuikin olevan koko viikonlopun kantava teema.

Myös päälavan ohjelmiston ja samalla koko tämänvuotisen Sauna Open Airin päätti ruotsalainen yhtye, kun ehkä koko viikonlopun tuhdeimman soundin omaava orkesteri, melodista death metallia soittava In Flames, päätti koko lystin. Yhtye oli vahvassa vireessä ja yleisö suorastaan pähkinöinä, kun Alias täytti eetterin Everything’s Gonen seuratessa vanavedessä. Ennen Behind Space -kappaletta yhtyeen laulaja Anders Friden kehoitti yleisöä tekemään parhaansa, tai siis pahimpansa seuraavan kappaleen aikana, päiviteltyään ensin festarimuotina olleita yksisarvis- ja Pikachu-hattuja. Eiväthän nuo tietysti kovin katu-uskottavia olleet mustaa metallia soittavan yhtyeen keikalla. Yhtä kaikki yleisö toteutti Fridenin pyynnön ja bileet yleisössä pääsivät jälleen vauhtiin.

Kaiken kaikkiaan Sauna Open Airin uusi tuleminen oli menestys. Järjestelyt toimivat ja esiintyjät olivat toinen toistaan kovempia. Säiden herra oli myös suosiollinen, sillä uhannutta sadetta ei tullut koko viikonloppuna kuin muutaman hentoisen kuuron voimin. Musiikki on parasta elävänä ja Danko Jonesin ohjeeseen käydä keikoilla voi yhtyä täydestä sydämestä. Sauna Open Air onneksi tällä tietoa tekee Terminaattorit eli toteaa: ”I’ll be back!”. Näillä näkymin myös heinäkuussa 2023 saunotaan, sitä jäämme odottamaan.