Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teatteriarvio | Aira Samulinin pitkä ja vaiherikas elämä saatiin vihdoin kesäteatteriin kahden vuoden odotuksen jälkeen – "Helena Rängman on nuoren Airan rooliin erinomainen valinta"

Helena Rängman vakuuttaa Aira Samulina Valkeakoskella.

Teatteriarvio

Heikki Paavilainen on viime vuodet käsikirjoittanut ja ohjannut julkisuuden henkilöiden elämästä kertovia musikaaleja. Muistissa ovat Valkeakoskella ja Sappeessa nähdyt Danny, Olavi Virta, Badding, Kirka, Topi Sorsakoski ja Jari Sillanpää. Nyt miehiseen joukkoon on päässyt 95-vuotias Aira Samulin, jolle elämä on tarjonnut runsaasti niin ilon kuin surun päiviä.

Näytelmä alkaa Airan lapsuudesta sodan aikaisessa raja-Karjalassa. Evakkona elo muistuttaa tämän päivän pakolaisten kohtaloa.

Tummia pilviä tuovat sairaudet; sekä Airan äiti että tytär sairastuivat skitsofreniaan, aviomies kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Samulin onkin tehnyt pitkän uran myös mielenterveystyössä.

Tanssi oli Aira Samulinille tärkeätä lapsesta asti. Ensimmäisen miehen, Helge Samulinin kanssa tuli jopa Suomen mestaruus. Kun muoti tuli elämään, Aira keksi yhdistää siihen tanssivat mannekiinit ja mukana oli myös hänen tyttärensä Pirjo. Pirjo sairastui vain 12-vuotiaana ja vietti laitoksessa yli 50 vuotta.

Airan elämässä on kuitenkin ollut paljon onnea ja sitä on lisännyt optimistinen ja iloinen luonne.

Helena Rängman on nuoren Airan rooliin erinomainen valinta. Sugarissa, Cats’ssa ja viimeksi Seinäjoella Evitassa valloittanut näyttelijä on myös lahjakas laulaja ja tanssija. Leea Lepistö tekee hänen sairastuvana tyttärenään koskettavan roolityön. Natalil Lintala on äitinä aidosti vakuuttava, ja tenhoa lisää taitava viulunsoitto.

Lauri Mikkola teki TTT:n Kinky Bootsissa uskomattoman vaikutuksen ja näyttää taitonsa niin Airan isänä kuin pitkäaikaisena kumppanina, Ekku Peltomäkenä. Ilkka Koivula on teatterin luottonäyttelijä, joka on taipunut jopa Dannyksi. Nyt roolina on muun muassa Airan ensimmäinen aviomies, Helge Samulin.

Vesilahtelainen maanviljelijä Harri Penttilä on luonnonlahjakkuus. Yllättävä Airaan rakastuneen Paavo Noposen roolikin syntyy oivaltavasti.

Tanssin ja koreogfafian taitaja Jani Rasimus on ensi kertaa näyttämöllä rooleissa. Tanssiparina on Tanja Huotari, joka tulkitsee myös muun muassa Armi Ratian.

Erityiskiitoksen saa huippuvireessä oleva orkesteri.