Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin kaukokylmä levittäytyy keskustaan – "Kyseessä on pikemminkin pitkän ajan trendi..."

Putkistoa rakennetaan parhaillaan Hämeenpuistossa ja Kauppakadulla.

Näsijärvestä peräisin olevaa kaukokylmää kulkee pian putkistossa Hämeenpuiston alla. Tampereen Sähkölaitos laajentaa parhaillaan kaukojäähdytysverkkoa Hämeenpuiston eteläpäästä Metson tienoille ja Kauppakatua pitkin kohti Keskustoria.

Lähitienoon kiinteistöt voivat halutessaan liittyä putkistoon, joka viilentää sisäilmaa.

– Liittyminen on hieman halvempaa silloin, kun verkostoa rakennetaan, mutta sen voi tehdä myöhemminkin, Tampereen Sähkölaitoksen myyntiryhmän päällikkö Paavo Pietikäinen kertoo.

Hellejaksot eivät näy kaukokylmän myynnissä varsinaisina piikkeinä.

– Kyseessä on pikemminkin pitkän ajan trendi, että rakennuksiin halutaan jäähdytystä.

Kyseessä on pitkän ajan trendi, että rakennuksiin halutaan jäähdytystä.

Liittymistä ei välttämättä tehdä hetken mielijohteesta. Pietikäinen kertoo, ettei asuinkiinteistön liittyminen maksa muutamaa kymmentätuhatta euroa enempää, mutta vanhassa rakennuksessa tehtävät muutokset saattavat lisätä hintaa.

– Joskus käy hyvä tuuri, eikä isoja muutoksia tarvita.

Monissa rakennuksissa liittyminen voi olla ajankohtaista silloin, kun omat viilennysjärjestelmät ovat menossa vaihtoon.

– Nyt trendinä vaikuttaisi olevan se, että myös vanhoja rakennuksia ja arvokiinteistöjä liitetään verkkoon. Tähän asti verkkoon on liitetty pikemminkin uusia rakennuksia.

Tampereen kaukojäähdytys täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta; ensimmäinen asiakas liitettiin verkkoon kesällä 2012.

Nyt käyttöpaikkoja on noin 50. Kaukokylmällä viilennetään muun muassa Nokia-areena ja Kannen kiinteistöt, Klingendahl, Taysin sairaala-alue, Torni-hotelli, Luminary ja Tampereen ammattikorkeakoulu.

– Kaukokylmä on suosittua muun muassa isoissa kiinteistöissä, joissa on paljon toimistoja. Viileä ilma lisää toimistotilojen viihtyisyyttä aika paljon, Pietikäinen kertoo.

Putkilinjasto lähtee Kaupista kaukojäähdytyslaitokselta, joka pumppaa viileää vettä Näsijärven syvänteestä. Energiansiirto tehdään siirtimien avulla Kaupinojalla, mistä putkisto kuljettaa kaukokylmää Kalevan kautta keskustaan, Ranta-Tampellaan ja Hatanpäälle.

Putkistoa laajennetaan vähitellen. Tämän kesän suurin työmaa sijaitsee Hämeenpuistossa, mutta kaukojäähdytysverkkoon on mahdollista liittyä myös muualla vielä tämän kesän aikana.

– Pystymme tekemään tarpeen mukaan useampien satojen metrien vetoja.