Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pirkkalassa palataan viikonloppuna viikinkiaikaan korona-ajan jälkeen – Muinaismarkkinat levittäytyvät myös keskustaan

Pirkkalan muinaismarkkinat järjestetään jälleen launataina ja sunnuntaina muutaman vuoden koronatauon jälkeen.

Muinaismarkkinat ammentavat aiheensa viikinkiajasta ja Tursiannotkon alueella tehdyistä arkeologisista löydöistä.

Markkinoiden tapahtumapaikkana on Reipin alue museorakennuksineen, jotka luovat markkinoiden teemaan sopivan viikinkiaikaisen tunnelman.

Perinteisten asiantuntijaluentojen, käsityöläisten markkinakojujen ja maagisten esitysten lisäksi muinaismarkkinoilla esiintyy tänä vuonna myös Suomen tunnetuin jouhikon soittaja Pekko Käppi.

Pirkkalan Muinaisaikayhdistys Birckalaiset ry:n Muinaiskylä on avoinna markkinoilla. Viikinkiaikaisen kylän rakentamisessa käytetään perinteisiä menetelmiä ja materiaaleja, ja sitä ohjaavat Tursiannotkon arkeologisiin kaivauksiin perustuvat tiedot rakennusten pohjista ja muista löydöistä, jotka ajoittuvat myöhäisrautakauden viikinkiajalle vuosina 800–1050. Molempina markkinapäivinä on mahdollista syventyä rautakautisiin teemoihin asiantuntijaluentojen parissa.

Markkinamyyjien viikinkiteltat täyttävät Reipin museon pihan lauantaiaamusta alkaen. Tarjolla on luonnonmateriaaleista perinteisin menetelmin valmistettuja käyttö- ja koriste-esineitä, vaatteita sekä käsityöläisten taidokkaita työnäytöksiä

Markkinoiden monipuolisessa ohjelmakattauksessa on tarjolla Mystikon ja Loihtijan maagisia esityksiä, Ragnarökin jousiammuntaa, muinaissoittimien työpaja, Birckalan kaartin taistelunäytöksiä, viikinkileiri sekä Takomo Hukkaraudan taontanäytöksiä.

Myös lapsille on järjestetty omaa muinaisohjelmaa. Lapset pääsevät esimerkiksi viikinkikierrokselle ja leikkikaivauksilla arkeologin työn ääreen.

Pirkkalan muinaismarkkinoiden humu ulottuu tänä vuonna Pirkkalan keskustaan asti. Toista kertaa Suupantorilla järjestettävällä Muinaistorilla pääsee myös mukaan markkinatunnelmiin käsityöläisten myyntikojujen myötä.

Reipinniemen tapahtuma-alueella on rajoitetusti pysäköintipaikkoja, joten autolla saapuvien kannattaa jättää auto parkkiin etäpysäköintialueelle tai Pirkkalan keskustaan ja saapua maksuttomalla yleisökuljetuksella paikalle. Etäpysäköintialue löytyy Pirkkalan jäähallin pihasta. Etäpysäköinnistä Pirkkalan jäähallilta ja Pirkkalan keskustasta Suupantorilta Reippiin ja takaisin on järjestetty maksuton yleisökuljetus, joka kulkee noin 20 minuutin välein.

Pirkkalan muinaismarkkinat järjestää Pirkkalan kunta, ja tapahtuma on maksuton ja ikärajaton. Muinaismarkkinoiden työryhmään kuuluu suuri joukko historian harrastajia ja asiantuntijoita, yhdistyksiä sekä vapaaehtoisia.