Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viilentynyt sää vähensi sinilevää – 51 virallisesta havaintopisteestä vain yhdellä levää, mutta Tampereen uimarannoista oma havainto yhdeksällä

Tällä Pirkanmaan alueen sinilevien määrä oli Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen seurannan perusteella edelleen vähenemään päin.

Kangasalan Kirkkojärvellä havaittiin edellisviikon tapaan runsaasti sinilevää, mutta muilla Pirkanmaan viranomaisseurannan havaintopaikoilla levää ei havaittu.

Pirkanmaan ely-keskus seuraa maakunnan sinilevätilannetta joka viikko 51 eri havaintopisteellä osana valtakunnallista sinileväseurantaa. Kuluvalla viikolla havaintotietoja ei saatu Hämeenkyröstä, Ikaalisista, Kihniöstä, Parkanosta ja Pälkäneeltä.

Kansalaishavaintoja sinilevästä JärviWiki- ja Vesi.fi-verkkopalveluihin on kirjattu viimeisen viikon aikana Näsijärven Kaiharinlahdelta Ylöjärveltä, Kankarinjärveltä Kihniöstä, Rauttunselältä Valkeakoskelta ja Höytämönjärveltä Lempäälästä.

Tampereella uimarantojen lämpötila- ja leväpalveluun on kuluvalla viikolla kirjattu havainto vähäisestä määrästä sinilevää Halimasjärveltä, Kämmenniemestä, Kaukajärven Saunarannalta ja uimalasta, Lahdesjärveltä, Pyynikiltä, Raholasta, Saarenkärjestä ja Viitapohjalta. Havaintoja runsaista leväkukinnoista ei ole tällä viikolla Tampereen uimarannoilta kirjattu. Tampereen kaupungin ylläpitämää karttapalvelua uimavesien lämpötiloista ja vedenlaadusta voi tarkastella verkossa osoitteessa tampere.fi/uimarannat.

Alkuviikosta lännestä saapunut matalapaineen alue sateineen ja ukkosineen on viilentänyt säätä Pirkanmaallakin, mikä on todennäköisesti osaltaan vaikuttanut sinilevähavaintojen vähentymiseen. Myös pintavesien lämpötilat ovat sään muutoksen myötä laskeneet viime viikosta.

Pirkanmaalla pintavedet ovat torstaina tehtyjen mittausten perusteella noin 1–2 astetta ajankohdan keskiarvoa lämpimämpiä, siinä missä vielä viime viikolla samoilla mittauspisteillä oltiin jopa 4–7 astetta pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella. Vesien viileneminen voi osaltaan ehkäistä laajojen leväkukintojen muodostumista.