Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helena näössä "jotain häikkää", syyksi paljastui neljä reikää silmissä – Moni silmäsairaus lähtee selviämään optikkokäynnillä

Suomalaisten yleisimmät silmäsairaudet ovat harmaakaihi ja silmänpainetauti.

Silmälasiliikkeissä järjestetään aika ajoin kampanjoita, joiden yhteydessä optikon tekemä näöntarkastus on maksuton. Asiakas saattaa joskus yllättyä, jos silmissä on iän mukana tulleita muutoksia.

Kun Helena Karling meni ennen vuodenvaihdetta ostamaan uusia silmälaseja, optikko neuvoi häntä varaamaan ajan silmälääkärille.

– Näkökentässäni oli jo jonkin aikaa tuntunut jotain häikkää, joten tilasin lääkäriajan saman tien, kertoo Helena Karling.

Silmälääkärin vastaanotolla Karling kuuli, että hänellä oli kummassakin silmässä harmaakaihi.

– Lisäksi silmäpohjissani oli reikiä. Vasemmassa oli yksi reikä ja oikeanpuoleisessa kolme.

Lääkäri kirjoitti potilaalle lähetteen Husin silmäsairaalaan.

– Vasen silmä leikattiin toisella silmäsairaalakäynnillä päiväkirurgisena toimenpiteenä ja samassa yhteydessä poistettiin kaihi. Silmään laitettiin kaasua ja jouduin kahden viikon sairauslomalle.

Kotioloissa leikattua silmää suojasi kilpi. Operaation jälkeiset viisi päivää potilaan täytyi olla määrätyssä asennossa.

– Kotona pääasiallinen alkupäivien asentoni olikin istualtaan pää alaspäin ja yöllä piti nukkua vasemmalla kyljellä. Kaasu poistui silmästä hieman yli kahdessa viikossa ja näkökenttä parani sitä mukaa. Silmää ei saanut paljon rasittaa, eikä saanut nostella mitään painavaa tai muutenkaan tehdä mitään rajua. Televisiota katsoin jonkin verran niin, että telkkari oli lattialla kuvaruutu kohti kattoa.

Kun ensimmäinen silmä oli tarkastettu ja kunnossa, Hus antoi oikeanpuoleista silmää varten leikkausajan.

Koska silmässä oli kolme reikää, paraneminen ja samalla kaasun poistuminen kestää pitempään kuin ensimmäisenä leikatun silmään. Välitarkastuksiakin on useita.

Kotioloissa on pitänyt noudattaa samaa varovaisuutta kuin ensimmäisen operaation jälkeen.

– Tällä kertaa olen sentään saanut katsoa televisiota kyljellä maaten, Karling iloitsee.

Ensimmäinen välitarkastus oli kolme viikkoa leikkauksesta, 13. kesäkuuta.

– Toipuminen on ollut odotuksen mukaista. Seuraava välitarkastus on heinäkuussa.

Juttu on julkaistu alun perin Keski-Uusimaa-lehdessä.