Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Asfaltti polttaa helteellä koiran tassuja – Palovamman riski ei kuitenkaan ole pelätyn suuri, sanoo eläinlääkäri

Polttaa kesäkatu kuuma varsinkin koiria, joiden on pakko käydä ulkona hoitamassa tarpeensa.

Yleisesti varoitetaan koiran tassuttelun asfaltilla aiheuttavan vaurioita. Palovamman riski ei ole koiran tassuille kuitenkaan hirvittävän suuri, rauhoittelee Maiju Tamminen, joka on kansainvälisen, eläinten terveydenhuollon etäpalveluita tarjoavan FirstVetin Suomen maajohtaja ja vastaava eläinlääkäri.

– Anturan pohjan sarveiskerros, jota ihmisellä ei ole lainkaan, on kuitenkin melko paksu. Useilla roduilla on tassukarvoja anturoiden päällä. Ne eristävät kuumuutta melko hyvin, Tamminen sanoo.

Koira aloittanee lenkillä läähättämisen ja on selkeästi väsynyt jo reilusti ennen kuin on vaara tassujen palovamman aiheutumisesta. Koira saattaa myös alkaa nostella tassujaan maasta kuten kovalla pakkasellakin.

– Vaikka ei voisi puhua palovammasta niin anturan pohja voi kulua, jos sarveiskerros ohenee. Silloin koiran tuntuma kuumasta asfaltista on herkempi, Maiju Tamminen määrittelee.

Jos koiran tassuun kuitenkin ehtii tulla palovamma, on Tammisen mukaan ensimmäinen tärkeä keino jonkinlainen viilentäminen.

Koiralle kannattaa yrittää tehdä sama kuin ihmiselle, jos se vain onnistuu: palaneen kohdan pitäminen juoksevan kylmän veden alla 5-10 minuuttia.

Myöhemmin voi anturaan levittää samoja voiteita kuin ihmisillekin laitetaan palovammoihin. Lisäksi koirille on myynnissä mehiläisvahamaisia tassuvahoja.

Koiran palovammainen tassu pysyy kipeänä pitkään. Siksi se pitää suojata ulkona käydessä.

FirstVetin Maiju Tamminen suosittelee koiran töppösiä eli eräänlaisia tossuja ja sukkia.

Asfalttia on etenkin kaupungeissa joka paikassa. Sillä kävelemistä koiran kera on vaikea välttää. Mikä siis neuvoksi?

– Kannattaa yrittää kulkea varjon suojaamalla asfaltilla tai mennä puistoon. Hiukankin pitemmät lenkit pitää tehdä aikaisin aamulla sekä illalla ja päivällä vain pikainen ulkoilutus, eläinlääkäri Tamminen ohjeistaa.

– Kadun lämpöä voi myös kokeilla omalla kädellä, Tamminen jatkaa.