Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aaltone on kuin pikku-Berliini Tammelan sydämessä, josta tarina kulkee puskaradiossa – "Tämä on turvallinen tila kaikille ihonväriin, sukupuoleen ja kansallisuuteen katsomatta"

Tieto hiljattain avatun kortteliterassin olemassaolosta kulkee puskaradiossa. Paikka löytyy Air-IX-talosta.

Kortteliterassin löytämisessä pitää nähdä hieman vaivaa. Suunnistusohjeena toimii puskaradion vinkki: ”Sinä huomaat kyllä, kun olet oikeassa paikassa”.

Sisäpihan osoite on Tammelankatu 19, mutta porttikongin yläpuolella on hämmentävästi numero 21. Jättimäinen portti on suljettu, mutta sisäpihalle vievä pieni ovi on auki.

Porttikongista avautuva näky on kuin Berliinistä. Sisäpihan ylle on ripustettu koristevalaisimia. On kukkia, istuinpaikkoja, puutarhakeinu, tynnyreitä, räsymattoja, ruudullisia pöytäliinoja ja baaritiski.

Aaltone -nimellä kulkeva boheemi kortteliterassi löytyy Tammelan kentän vieressä sijaitsevasta Air-IX:n talosta, jossa on toiminut aikoinaan kenkätehdas. Terassi on rakennettu tiilirakennuksen sisäpihalle kierrätysmateriaaleista ja kaikesta, mitä ravintoloitsijat Sampo Pystynen ja Mikko Lahtonen ovat omista varastoistaan löytäneet.

– Toimme keskelle pihaa läjän trukkilavoja sekä tavaraa, ja aloimme kasata terassia kavereiden ja työntekijöiden kanssa. Emme voi ottaa kunniaa itsellemme viihtyisyydestä, sillä saimme niin valtavasti apua muilta.

Lahtonen tunnetaan Tampereella muun muassa Olympiakorttelin ravintoloista, Bonkerista ja Keskustorin Kesäkeitaan Hoax & Tiimasta. Ravintola-ala on tuttua myös Pystyselle, vaikka hän onkin työskennellyt viime vuodet valokuvaajana.

Tammelan kortteliterassi syntyi varsin pikaisella aikataululla ja yllättävän kivuttomasti. Työtekijät löytyivät ravintola-alan työvoimapulasta huolimatta helposti.

– Laitoimme Facebookiin työnhakuilmoituksen muutamaa viikkoa ennen avajaisia. Saimme työntekijät sitä kautta.

Myös asiakkaat ovat löytäneet terassin, vaikkei sitä ole mainostettu juuri missään.

– Laitoimme vain muutamia päivityksiä someen. Instagramiin tulee jatkuvasti uusia seuraajia, ja nyt heitä on jo yli 700. Ehkä ihmiset ovat kaivanneet koronan jälkeen tällaista kohtaamispaikkaa.

Aaltone avattiin virallisesti viime viikonloppuna, mutta asiakkaita kävi sisäpihalla jo ennen sitä. Tieto kortteliravintolan sijainnista kulki puskaradiossa.

– Yhdelle asiakkaalle oli soitettu Berliinistä, että täältä löytyy tällainen paikka, Pystynen kertoo.

Terassin yhtenä taustaideana oli Lahtosen Amsterdamissa hiljattain bongaama ravintola.

– Se oli tehty pelkästään kierrätysmateriaaleista. Olemme nähneet vastaavanlaisia paikkoja esimerkiksi Berliinissä.

Kortteliterassin kruunaa sympaattinen vanhan ajan autotalli, jonka ovet ovat sepposen selällään. Autotallista löytyy iso baaritiski ja istumapaikkoja.

– Juomatarjonta on ihan samaa kuin yleensäkin terasseilla. Ruoka-annoksia ei ole tarjolla, mutta pientä purtavaa ja snackseja on myynnissä, kuten artesaanileipää ja pikkelöityjä kurkkuja.

Pystyselle on tärkeintä paikan hyvä tunnelma ja suvaitsevainen arvomaailma.

– Kunnioitus toisia kohtaan on aivan keskeistä. Tämä on turvallinen tila kaikille ihonväriin, sukupuoleen ja kansallisuuteen katsomatta. Lemmikit ovat niin ikään tervetulleita.

– Terassin motto on ”iha hyvä paikka”, Pystynen lisää.

Terassi on avoinna keskiviikosta lauantaihin. Keskiviikkona ja torstaina porttikongin ovi avataan kello 16 ja perjantaina ja lauantaina kello 15. Paikka menee kiinni puolen yön aikaan, ja aina viimeistään kello kaksi yöllä.

Aaltone toimii sisäpihalla elokuun loppuun asti. Rakennuksen ravintolaelämä ei silti välttämättä lopu elokuuhun.

– Tuonne rakennuksen sisälle saisi kivan ravintolan. Mielessä on sellainen hassu, erikoinen paikka, Lahtonen kertoo arvoituksellisesti.