Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Katso kuvat | Oletko kuullut inklusiivisesta asumisesta? Varma rakentaa keskustaan 71 yksiön ja kaksion kohteen – Voi muun muassa tilata yksityisiä kauneus-, hyvinvointi- ja kotipalveluita

Varma lanseeraa Tampereella Finlaysonin alueella uudenlaisen inklusiivisen asumisen konseptin, jolla tavoitellaan monimuotoista vuokralaiskuntaa.

Ensimmäisissä Aika Koteja -asunnoissa yhdistyvät esteettömyyden huomiointi ja yhteisöllisyys.

Lisäksi asukkailla on mahdollisuus tilata ulkopuolisten palveluntarjoajien tuottamia kauneus-, hyvinvointi- ja kotipalveluita.

Tampereen Puuvillatehtaankadulle valmistuu joulukuussa 71 työeläkeyhtiö Varman vuokra-asuntoa.

– Toivomme asuntoihin hyvin monimuotoista vuokralaiskuntaa ja asukkaita erilaisissa elämänvaiheissa. Näemme tämän tärkeänä sosiaalisen vastuullisuuden näkökulmana, kertoo Varman asuntosalkunhoitaja Sarianna Sipola yhtiön tiedotteessa.

– Aika Koteja -asuntojen kantavana ajatuksena on, että ne joustavat asukkaiden tarpeiden mukaan ja helpottavat heidän arkeaan, vaikkei vuokralaisella olisikaan erityistarpeita. Uudenlaisesta asumismuodosta hyötyvät ajan säästöä kaipaavat kiireiset asukkaat, aisti- ja liikuntarajoitteiset sekä ikääntyvät asukkaat, jotka voivat asua kotona pitempään. Talot ovat ulkoisesti normaaleja moderneja kerrostaloja, mutta arki on sujuvaa, kun yksityiskohdat ja ulkopuolisten yritysten tuottamat palvelut tukevat helpompaa arkea, Sipola sanoo.

Esteettömyyttä on Sipolan mukaan huomioitu jo suunnitteluvaiheessa mm. poistamalla tarpeettomia kynnyksiä asunnoista ja automatisoimalla raskaat ovet. Lisäksi esteettömyys näkyy rakennuksen yksityiskohdissa kuten mitoituksissa ja kalusteiden sijoittelussa sekä valittujen pintamateriaalien kontrasteissa.

Sipolan mukaan Varma haluaa uudella asumisen konseptilla tukea asukkaiden sujuvaa asumista haastavissakin elämäntilanteissa ja esimerkiksi liikuntakyvyn ollessa rajoittunut.

– Asukkaan on mahdollista lisätä asuntoon tukikahvoja tai tilata erilaisia palveluita, jos niille tulee tarvetta. Kyseessä ei ole kuitenkaan varsinainen hoivakoti tai seniorikohde, vaan se sopii kodiksi kaikille, jotka arvostavat helppoa arkea. Asuntoihin ei liity vuokralaisen ikään, kuntoon tai esimerkiksi tuloihin liittyviä rajoituksia, Sipola kertoo.

Kyseiseen kohteeseen valmistuu yksiöitä ja kaksioita, jotka ovat noin 30–40 neliömetrin kokoisia. Aika Koteja -asuntojen lisäksi Varma rakennuttaa samaan kortteliin myös perinteisiä vuokrakoteja. Yhteensä kortteliin rakentuu 363 Varman asuntoa.

Asukkaat voivat halutessaan tilata kotiin esimerkiksi kosmetologin tai kampaajan palveluita, hierontaa sekä kotipalveluita, kuten kotisairaanhoitoa tai siivouspalveluita. Asukkaat maksavat palveluista suoraan palveluntuottajille, eikä tilauspakkoa ole. Lisäksi palveluntuottajat järjestävät yhteisöllisyyttä lisääviä tapahtumia talon asukkaille.

Muita yhteisöllisyyttä ja asukkaiden aktiivisuutta tukevia asioita ovat yhtiön pihamaalle asukkaiden käyttöön tulevat kasvatuslaatikot, kerhotilat sekä monipuolinen ulkokuntoilupaikka. Helpotusta arkeen muiden palveluiden lisäksi tuo myös pakettiautomaatti.

– Uskomme, että tällaisille aktiivista, helppoa ja yhteisöllistä asumista tukeville asunnoille on kysyntää muun muassa palvelullistumisen trendin ja ikääntyvän väestörakenteen vuoksi. Ihmiset odottavat asumiselta yhä enemmän ja arvostavat arjen helppoutta. Aika Koteja -konsepti on yksi ilmentymä vastuullisesta ja asukkaiden tarpeet huomioivasta kiinteistösijoitusstrategiastamme, Sipola sanoo.