Lastentarha keräsi joukkorahoituksella 10 000 euroa aitaan ja vältti lakkauttamisen – "Suurin osa lahjoittajista oli vanhoja soilikkilaisia..."

Vanhempainyhdistys keräsi aitaan pikaisesti 10 000 euroa. Loput aidasta maksoi yrittäjä itse.

Norsujen ääni kuuluu jo: rummut paukkuvat, tamburiinit helisevät.

– Kolme pientä elefanttia marssi näin, aurinkoista tietä eteenpäin..., lapset laulavat kävellessään leikkipuiston portista sisään.

On oikeastaan ihme, että nämä norsut marssivat Saukonpuistossa. Jokin aika sitten Soilikin Lastentarhan päälle asettui nimittäin musta pilvi.

Kesällä 2019 tuli tieto, että Soilikin Lastentarhan on lähdettävä Sumeliuksenkadulta remonttia pakoon. Päiväkoti joutui hankalaan tilanteeseen, sillä lähistöltä oli vaikea löytää väistötilaa.

Paikka löytyi lopulta, mutta iloa ei kestänyt kauan.

– Kävi ilmi, ettei paluu Sumeliuksenkadulle ollut enää mahdollista. Vuokra nousi niin paljon, päiväkodin johtaja Soili Auvinen kertoo.

Hän alkoi selvitellä, voisiko päiväkoti jäädä väistötiloihin, jotka sijaitsivat Väinölänkadulla entisessä Kalevan seurakuntasalissa.

 Liikutuin tuen määrästä. Yksin en olisi selvinnyt.

– Jääminen ei ollut mahdollista, sillä rakennuksesta puuttui aidattu ulkoilualue. Meille nousi niin sanotusti aita eteen, Auvinen tiivistää.

Tilanne tuntui ylitsepääsemättömältä.

– Piti päättää, lopetetaanko päiväkoti kokoaan. Vaikutti siltä, ettei mitään ole enää tehtävissä.

Mutta ympäröivä yhteisö ei päästänytkään irti rakastetusta päiväkodista. Hyvämaineinen päiväkoti oli ehtinyt toimia 25 vuotta, ja monella oli tarhasta lämpimiä muistoja.

Vanhempainyhdistys käynnisti joukkorahoituskampanjan aidan pystyttämiseksi. Mesenaattikampanjalla kerättiin muutamassa kuukaudessa noin 10 000 euroa aidan rakentamiseen.

– Liikutuin tuen määrästä. Suurin osa lahjoittajista oli vanhoja soilikkilaisia, heidän vanhempiaan ja sukulaisia, mutta joukossa oli myös tuntemattomia. Se oli minulle voimaannuttava kokemus. Yksin en olisi selvinnyt. Olen saanut prosessin aikana apua myös Kalevasalin vuokranantajalta Strömmerin Hovi Oy:ltä, mistä olen kiitollinen.

Aita maksoi kokonaisuudessaan reilut 20 000 euroa.

– Aita pisti meidät tiukoille, ja otimme siihen myös lainaa. Mutta me selvisimme, Auvinen iloitsee.

Aita sijoittuu Saukonpuiston leikkipuistoon. Puisto on kaupungin aluetta, mutta aidan omistaa päiväkoti. Aidan avajaisia juhlistettiin Saukonpuistossa sunnuntaina 12. kesäkuuta.

Soilikin Lastentarha on yksityinen päiväkoti, joka perustettiin 26 vuotta sitten. Perustajina oli kahdeksan äitiä, joista kaksi on vielä mukana päiväkodin toiminnassa. Lapset kutsuvat heitä alkuihmisiksi. Toinen heistä on Auvinen, joka on myös päiväkodin pääosakas.

– Nyt tuntuu siltä, että päiväkoti on löytänyt lopullisen paikkansa. Tämä alun perin väistötilaksi ajateltu Kalevasali on osoittautunut todella mieluisaksi.

Päiväkodissa on tällä hetkellä 25 lasta, ja lapsia on jonossa odottamassa pääsyä juuri tähän lastentarhaan. Jonossa on myös vauvoja, jotka on laitettu jonoon jo hyvissä ajoin.

Auvinen on helpottunut, että vaikeat vuodet ovat takana. Samalla hän on kiitollinen saamastaan tuesta.

– Tämä oli osoitus siitä, että yhteisö ei katoa mihinkään, vaikka lapset kasvavat ja lähtevät täältä. Jotkut käyvät vielä vuosienkin jälkeen moikkaamassa meitä, Auvinen kertoo.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut