Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tesomalainen emeritus-lelukauppias keksi korona-ajan aamuyön tunteina renkaanheittopelin... uudestaan – "Ne ovat lasten aliarvioimista"

Tesomalainen yrittäjä kaupallisti ikivanhan idean suomalaisena työnä.

Korona-aika synnytti paljon uutta liiketoimintaa.

Tämäkin tarina istuu kategoriaan tukevasti, vaikka itse tuotteen idea tulee vastaavasti kategoriasta ikivanha.

Keväällä 2021 aamuyön tunteina tesomalainen Mikko Manner ryhtyi miettimään, milloin hän on viimeksi heittänyt rengasta.

Nuoremmille ikäpolville tiedoksi, että kyseessä on Mölkkyä ja petankin Suomessa yleistymistä edeltävän ajan ajanvietepeli, jossa yritetään heittää renkaita nurmikossa olevaa keppiin.

Renkaanheiton juuria on jäljitetty Rooman valtakunnan ajan Britanniaan. Se on ollut kautta aikain suosittu huvi karnevaaleissa ja kesäjuhlissa.

Mannerin omat muistikuvat veivät 1970-luvulle kesämökille, jossa hän heitti rengasta isänsä kanssa.

– Selvitin, että Suomessa markkinoilta löytyy lähinnä vain muovisia renkaanheittopelejä. Ne ovat lasten aliarvioimista, sanoo Manner.

Pitkän linjan lelukauppias ryhtyi niin kutsutusti tuumasta toimeen luomaan tuotantoketjua kotimaiselle renkaanheittopelille.

Ripeydestä kertoo se, että Toy Toy -heittorengaspeli tuli useassa variaatiossa markkinoille jo täksi kesäksi.

Teräsrenkaita valmistetaan tällä hetkellä kahdella eri metallipajalla. Polttomaalattujen versioiden maalaustyö tehdään Tampereella. Puisen kepit tulevat Parkanosta ja muoviset Ypäjältä.

Pelit pakataan ja varastoidaan Tampereen Lielahdessa vaikeasti työllistyvien työntekijöiden Titry ry:n työkeskuksen pakkaamossa.

– Mukana on tällä hetkellä kymmenkunta kotimaista yritystä, jotka ovat kaikki omien alojensa pitkän linjan osaajia. Sen ostamalla tukee siis varmasti suomalaisia yrityksiä ja suomalaista työtä.

Pelistä on kokoversiot lapsille, nuorille ja aikuisille eri väreinä polttomaalattuna tai ruostumattomalla teräspinnalla. Hintahaarukka on 29,90–49,90 euroa. Toy Toyn oman verkkokaupan lisäksi jälleenmyyntipaikkoja ovat muun muassa alueen Prismat, ABC-liikenneasemat ja K-raudat.

Vaikka pelin idea on ääriyksinkertainen, ensimmäiset renkaanheittoon liittyvät viralliset säännöt löytyvät Pohjois-Englannista, jossa lajin parissa alettiin kisaamaan 1880-luvulla.

Uusversion pakkauksesta löytyy useampikin ohjevariaatio, joita Manner kehottaa soveltamaan peliporukasta riippuen. Olennaisempaa on yhdessäolo kuin säännöt.

– Klassiset pihapelit voivat vetää kymmenten ja jopa satojen vuosien jälkeen perheitä ja ystävyksiä puoleensa nauttimaan Suomen kesästä ja keveästä mielestä, maalailee yrittäjä.